HAON Sziréna

2012.03.16. 11:34

Ez a nagy fegyvertény!

Debrecen - Méltánytalannak, indokolatlannak és értelmetlenül bürokratikusnak tartották a vadászok a fegyvertörvényt, mely számukra kedvező változtatásait a napokban fogadta el a parlament.

Debrecen - Méltánytalannak, indokolatlannak és értelmetlenül bürokratikusnak tartották a vadászok a fegyvertörvényt, mely számukra kedvező változtatásait a napokban fogadta el a parlament. A vadászok korábban is szerették volna elérni a jogszabályok életközelibbé válását, azt, hogy a paragrafusokban a merev szigor helyett a logika diktáljon. Ennek érdekében éveken át kidolgozott törvénymódosítási javaslatokat tettek az asztalra, ám az ígéretek ellenére semmi sem történt. A kormányváltással viszont megtört a jég.

Puskával a boltba

– A korábbi törvény annyira nem volt összhangban az élettel, hogy a fegyvertartási engedély semmiségek, apró adminisztrációs késedelmek miatt vagy kifejezetten igazságtalan körülmények között is elúszhatott. Egy fiatalembertől például azt követően vonták vissza, hogy garázdaság miatt eljárást kezdtek ellene. Holott csak arról volt szó, hogy egy szórakozóhelyen megpróbált összebékíteni két indulatos férfit, akik aztán pofozkodni kezdtek. A rendőrség azonban az eljárás elindításakor nem mérlegelhetett, aminek az engedély látta a kárát. Tudok olyan hivatásos vadászról, aki azért esett el az engedélyétől két évre, mert kis csúszással jelentette be állandó lakcímének változását – mondta el a Naplónak Papp Zoltán, a megyei vadászkamara titkára. Hozzátette: ugyanez történt akkor is, ha a vadász a lezárt kocsijában, a tokjában hagyta a fegyverét például egy benzinkúton a tankolás kifizetéséig. A korábbi törvény szerint ugyanis a fegyvert az utazások alkalmával a vadásznak végig magánál kellett tartania, ilyen esetben bevinni az üzletbe. Azt hihetnénk, hogy az efféléket senki sem ellenőrzi, ám a titkár közlése szerint a rendőrök több vadászt megbüntettek a járműben hagyott puska miatt. A változás értelmében mostantól a fegyver igenis elhelyezhető a csomagtartóban.

Mígy a rendőrségnek korábban nem volt mérlegelési jogköre, mostantól méltányosságot gyakorolhatnak azzal, hogy a csekély súlyú jogsértések esetén nem kell automatikusan visszavonniuk az engedélyt.

Kiszúrás a kések miatt

Megszűnik az a felesleges szabály, hogy a fegyvertartási engedéllyel rendelkezőknek újabb fegyver esetén úgynevezett megszerzési engedélyt kelljen kérelmeznie a vásárláshoz, ahhoz elég bemutatni a már meglévő fegyvertartási engedélyt. Ez utóbbi esetében fontos újítás, hogy az eddigi ötéves időtartam helyett immár visszavonásig hatályos. – Ha a fegyver tartója elkövetett valamilyen bűncselekményt, szabálysértést, automatikusan bevonták az engdélyét. Ha viszont nem, akkor mi indokolta volna, hogy ötévente kérelmezze azt? – magyarázta Papp Zoltán.

Egyszerűsödtek a lőfegyver átadásának szabályai, így nem kell bemenni a rendőrségre, elég magánokiratban rögzíteni a részleteket. A fegyvert otthon nem szükséges lemezszekrényben tárolni, elég egy biztonsági zárral elátott bármilyen szekrény.

A törvény egyebek mellett meghatározza azt is, hogy mely bűncselekmények elkövetőinek milyen időtartamig nem adható fegyvertartási engedély , illetve mely szabálysértések vonják maguk után annak elvesztését. – Korábban bármilyen szabálysértés esetén két évre elveszíthette az engedélyét a vadász, aki hivatásosként így az állásától is elesett. Azaz egy kisebb jogsértés a megélhetését sodorta veszélybe, amit igazságtalanannak tartottunk – hangsúlyozta a titkár.

Baj volt a 8 centiméter pengehosszúságú vadászkésekkel is, hiszen azokat a rendőrök mint közbiztonságra veszélyes eszközöket elvették, akkor is ha a vadász kocsijában találták meg. Többek ellen szabálysértési eljárás indult a munkaeszközként használt zsigerelőkés miatt, a szabálysértési eljárás pedig, ugye, a fegyvertartási engedély bevonását jelentette… A törvénymódosítás után a késekkel sem lesz gond, sóhajthat fel megkönnyebbülésben a 77 hajdú-bihari egyesület 2900 vadásza. HBN–RaL

 

Az engedély kifejezetten igazságtalan körülmények között is elúszhatott

Papp Zoltán

 

 

Kritériumok

A fegyvertartás alapvető feltételei

 

- magyar állampolgárság

- nagykorúság

- büntetlen előélet

- állami vadászvizsga

- vadászjegy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!