HAON Sziréna

2012.03.16. 15:03

Forradalmi hangulat Hajdúdorogon

Hajdúdorog - Kokárdával a szíve fölött öltözött díszruhába Hajdúdorog városa 2012. március 15-én, a szívünknek oly kedves nemzeti ünnepnap tiszteletére. A megemlékezés a Székesegyházban kezdődött, ahol Dalanics Zoltán parókus úr celebrált Szent liturgiát az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére.

Hajdúdorog - Kokárdával a szíve fölött öltözött díszruhába Hajdúdorog városa 2012. március 15-én, a szívünknek oly kedves nemzeti ünnepnap tiszteletére. A megemlékezés a Székesegyházban kezdődött, ahol Dalanics Zoltán parókus úr celebrált Szent liturgiát az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére. A hagyományokhoz híven a Móra iskola díszterme adott helyet a kulturális műsorblokkoknak. Mislovics Andrea a rendezvény szervezője kiemelte, hogy elődeink azért tudtak sikeresek lenni, mert rögzült bennük a hazáért tenni akarás, a megszerzett tudás fájdalmas, gyönyörűséges eredménye, az alkotó ember hazaszeretetének gyümölcse. Ennek továbbvitelére kérte az egybegyűlteket, annak érdekében, hogy méltóak lehessünk őseinkhez.

Ehhez a gondolathoz csatlakozott Kiss Péterné a Szent Bazil Oktatási Központ Óvodájának óvodapedagógusa is ünnepi beszédében, amikor elmondta, hogy a forradalom hőseihez hasonlóan, a hajdúdorogi eleink is megvívták saját harcukat, amikor az 1840-es években elkezdődő görögkatolikus egyházmegye megalapításáért folytatott több évtizedes, kitartó küzdelemről beszélt.

Tartalmas és eseménydús műsorral készültek az intézmény 7-8. osztályos tanulói is, akik az 5. osztályos Papp Katával és Urgyán Rékával, a zenei ágazat diákjaival kiegészülve elevenítettek fel a szabadságharc felemelő pillanatait.

Ezt követően ünnepélyes állampolgársági eskü letétele következett. A leendő állampolgárokból Csige Tamás polgármester úr vette ki az esküt, majd köszöntötte Magyarország legfiatalabb állampolgárait.

Az emlékezés virágainak elhelyezésére a Vasvári Pál téren elhelyezett emlékkőnél került sor, ahol Csige Tamás a koszorúzás megkezdése előtt, ünnepi beszédében párhuzamot vont a 164 évvel ezelőtti történésekkel, melyek a szabadságharc mozgatórugói voltak. Akkor és ma is sokan felteszik a kérdést, hogy ma minden rendben van-e? A kérdésre válaszolva elmondta, hogy véleménye szerint „az ország 2/3-a úgy gondolja, és úgy válaszolna, hogy nem!” Hozzátette, hogy fel kell ismernünk, hazánk, nemzetünk, városunk fejlődésének akadályai akkor fognak megszűnni, ha előbb látjuk meg azt egymásban, hogy mi köt össze, mint azt, ami megkülönböztet bennünket.

A rendezvény fényét Akácos út Nótaklub, a Bocskai Népzenei Együttes és a Hajdúdorogi Őszidő Kulturális Egyesület közös produkciója emelte, akiknek előadásában ’48-as katonadalok csendültek fel.

A programcsokor zárásaképp a tömeg elénekelte a Szózatot, majd vendégmarasztalásként az egybegyűltek megkóstolhatták Fodor Antal cukrászmester kifejezetten erre az alkalomra készített sütemény különlegességét, a Kossuth-kenyeret is.

 

Mosolygó Marietta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!