HAON Sziréna

2012.05.29. 09:59

Az őszi kalászosok közepes, a tavaszi vetésűek viszont jó terméshozamokkal kecsegtetnek

Hajdú-Bihar - Május tizedike és huszadika között mintegy 30-40 milliméter csapadék áztatta megyénk földjeit. Ezzel a mennyiséggel elvileg akár az aratásig is ki lehetne húzni, de a gazdák azért remélik, hogy némi csendes eső azért még érkezik - tudta meg a Napló Kiss Zoltántól, a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság vezetőjétől.

Hajdú-Bihar - Május tizedike és huszadika között mintegy 30-40 milliméter csapadék áztatta megyénk földjeit. Ezzel a mennyiséggel elvileg akár az aratásig is ki lehetne húzni, de a gazdák azért remélik, hogy némi csendes eső azért még érkezik - tudta meg a Napló Kiss Zoltántól, a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság vezetőjétől.- Az őszi kalászosoknál különösebb kártani és kórtani problémával eddig nem szembesültünk. Az állományok május végére kikalászoltak, egészségesek, bár az esős, párás idő kifejezetten kedvez a gombafertőzéseknek. Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy (minként az a nagykönyvben meg van írva) június végén, július elején az őszi árpa aratása megkezdődhet. A szakember utalt arra, hogy bár előzetes termékbecslés a kalászosok tekintetében csak a jövő héten lesz, a jelenlegi információk alapján közepes termés valószínűsíthető.

Kimondottan ígéretes

A tavaszi vetésű növények állapota kimondottan ígéretes, Kiss Zoltán szerint jobb, mint az őszieké. "Jól sikerültek az előkészítő munkálatok, optimális vetéságyba került a mag, a csapadék is idejében érkezett, ezért aztán nem meglepő, hogy a kikelt állományok homogén arculatot mutatnak. A két fő kultúra, a kukorica és a napraforgó is jól kelt, minden adott ahhoz, hogy jó terméseredmények szülessenek" - jelentette ki a szakember, hozzátéve, hogy természetesen még sokat alszik kint a növény. Mint megtudtuk, a kertészeti kultúráknál, főként a gyümölcsösökben a fagykár okozott gondokat, jelentősen mérsékelve a terméskilátásokat. Ez a probléma leginkább a kajszibarackot sújtja. A kertészetekben most folyik a torma hajtásválogatása, a zöldségtermesztésben pedig a palántázás. Ez mintegy 4-5 ezer hektárt érint a megyében.

- A gazdák legfontosabb feladata most a tavasziaknál az, hogy elvégezzék a gyomirtást, illetve (ahol még nem történt meg) a felületkezelést. A védekezésre figyelni kell, hiszen ebben az időszakban a vetésfehérítő hamar elkezdhet dolgozni - jelentette ki az igazgató. A gazdálkodók a napi munka mellett a gépek karbantartásával vannak elfoglalva, hiszen ideje készülni a legnagyobb nyári munkára, az aratásra. Az állattartóknál folyamatban van a lucerna első kaszálása, bár a takarmánynövény sok helyen gyakorlatilag "ronggyá ázott", ezért kevés széna lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!