HAON Sziréna

2012.05.29. 10:31

Egy állásra 14 kereső jut Hajdú-Bihar megyében

Hajdú-Bihar - Ha szigorúan a statisztikákat nézzük, akkor ma megyénkben minden bejelentett üres álláshelyre átlagosan 14 álláskereső jut, valójában azonban ennél árnyaltabb a kép.

Hajdú-Bihar - Ha szigorúan a statisztikákat nézzük, akkor ma megyénkben minden bejelentett üres álláshelyre átlagosan 14 álláskereső jut, valójában azonban ennél árnyaltabb a kép.A közelmúltban például az egyik debreceni villamosipari vállalkozás titkárságvezetői álláshirdetésére (melyben a munkáltató készségszintű angolnyelv-tudást, jogosítványt, valamint középfokú iskolai végzettséget jelölt meg az alkalmazás feltételeként) mintegy nyolcvan, többnyire pályakezdő diplomás jelentkezett. Nem csoda, hiszen az április végén megyénkben nyilvántartott 46 ezer álláskereső közül minden tizedik pályakezdő volt.

A cégek leginkább mérnököt, pénzügyi szakembert, informatikust és nyelvtanárt keresnek, míg a pedagógusok és a jogászok iránt a szakmájukban mérsékelt kereslet mutatkozik. Miközben a regisztrált állástalanok száma tavasszal (az időszakos mezőgazdasági munkáknak köszönhetően) országosan és helyben is csökkent, a hajdú-biharinál csak Szabolcs, Borsod és Nógrád megyében rosszabb a foglalkoztatási helyzet. Az általunk találomra kiválasztott munkanélküliek finoman szólva is megkérdőjelezik azt az állítást, hogy hazánkban ma az átlagos elhelyezkedési idő három hónap, hiszen négyőjük közül a "legszerencsésebb" is hatodik hónapja hiába próbál a végzettségének mefelelő állást találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!