HAON Sziréna

2012.06.13. 07:05

Déri: tovább csúszik a nyitás

Debrecen - A Déri Múzeumban uniós támogatásból megvalósuló projekt befejezésének határideje 2012. december 31., a nyitás is ezen dátum közelében várható - tájékoztatott Verdó György, a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) vezetője.

Debrecen - A Déri Múzeumban uniós támogatásból megvalósuló projekt befejezésének határideje 2012. december 31., a nyitás is ezen dátum közelében várható - tájékoztatott Verdó György, a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) vezetője. Az épület felújítása határidőben elkészült - tudtuk meg továbbá, s ezt a kivitelező DÉSZ-KER Zrt. vezetője is megerősítette. A történet további részét, az "élményszerű tárlatok", vagy ahogyan a MIK vezetője fogalmaz, "installációk" kialakítását egyelőre homány fedi. Először ugyanis azt a tájékoztatást kaptuk, hogy "a kiállítások szakmai tartalmának összeállítása és az installációk fizikai megvalósítása az építészeti felújítástól függetlenül zajlik", majd amikor szerettük volna ezt a munkát megmutatni olvasóinknak, azzal hárították el érdeklődésünket, hogy "az épületben történő fotózást még egy ideig nem teszik lehetővé a visszaköltözéssel és a műtárgy-visszaszállítással kapcsolatos, a múzeum területén folytatott munkálatok."

Egy képkockát sem

A kialakítandó tárlat egy picike szeletének megismeréséért is hiába lobbiztunk, ami azt a gyanút keltette bennünk, hogy talán még el sem kezdődött a Déri "berendezése". A kivitelezőt firtató írásbeli megkeresésünkre az a válasz érkezett, hogy "a projekt keretében beszerzendő eszközökre, valamint az installációk megvalósítására kiírandó közbeszerzési eljáráshoz az eszközök és az installációk műszaki specifikációinak kidolgozása folyamatban van."

Maradva tehát a tervezési fázisnál továbbra is a korábban beharangozott elképzeléseket ismételhetjük, miszerint korszerű és különleges hang- és fénytechnikai effektekkel gazdagított látványt terveznek megvalósítani: a létesítmény múmiagyűjteményét a valódi egyiptomi sírkamrák hangulatát imitáló helyiségben helyezik el, a japán kollekció számára pedig szamurájudvarházat építenek lakóbelsővel és udvarral.

Mindeközben olyan információk is eljutottak hozzánk, hogy a késedelem oka a közelgő fenntartóváltással magyarázható. Érdeklődésünkre, hogy a MIK tárgyal-e Debrecen városával a Déri átadásáról, azt a választ küldték, hogy a MIK nem kapott felhatalmazást az irányító szervtől az átadás-átvételt megelőző tárgyalások lefolytatására, azt a nemzeti erőforrás miniszter hatáskörébe utalta. Természetesen továbbra is kíváncsiak maradtunk, és a Munkácsy Mihály ott kiállított Krisztus-trilógiájának köszönhetően (is) országosan ismert Déri Múzeum megszépüléséről tovább tájékozódunk.  

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!