HAON Sziréna

2012.06.04. 09:38

Jegyzet: Csontok halmán túl

<em>„A tájversek kora itt lejárt. / Rétek, völgyek, erdő-loboncok / között nyüszítve jár a köd. / – Ránk merednek a szétmart koncok. (…) Szennyes folyók törött gerinccel / vergődnek – menekülnek innen. / Az ég üres szemgödréből / undorodva néz ránk az Isten.” </em><strong>Fábián György jegyzete.</strong>

„A tájversek kora itt lejárt. / Rétek, völgyek, erdő-loboncok / között nyüszítve jár a köd. / – Ránk merednek a szétmart koncok. (…) Szennyes folyók törött gerinccel / vergődnek – menekülnek innen. / Az ég üres szemgödréből / undorodva néz ránk az Isten.” Fábián György jegyzete.Sok nemzetsorsvers közül az utóbbi években e költemény (melynek szerzője kedves egykori professzorom, Jánosi Zoltán) sorai kúsztak tűnődő figyelmem közepébe június 4-e tájt, e verses képeslap, mely „újabb üdvözlet egykori győzőknek”.

Ám az után a számos-számtalan, csöppet sem indokolatlanul keserű hang után, mely az imént idézett tragikus lírai táj-helyzet-kép szavaiban is kong, újabban mintha derűsebb rezdülések ébrednének a magyar Trianon-emlékezetben: két esztendővel ezelőtt a nemzeti összetartozásnak szentesítettek emléknapot június 4-ére, a gyászos békediktátum évfordulójára.

„Annyi balszerencse közt, oly sok viszály után” üdvösen építő hatásúnak érzékelhetünk egy ilyen kezdeményezést. Eredményeképp közösségek fognak össze, és azt a tudatot erősítik: annak ellenére, ami történt, megvagyunk, kilenc évtized után, és együtt vagyunk magyar nemzet, határon innen és túl, és leszünk, ha rajtunk múlik. Csak azért is.

Fábián György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!