HAON Sziréna

2012.06.12. 16:07

Leállíttatnák a fakivágásokat Debrecenben

Debrecen - Bár a 2-es villamos pályaépítési munkálatai körül sok a kérdőjel, a fakivágásokat nem függesztették fel. Szabó József kommunikációs projektmenedzser pénteki közlése szerint e héttől a Kartács, a Doberdó és a Békessy Béla utcai fákat kezdik majd irtani.

Debrecen - Bár a 2-es villamos pályaépítési munkálatai körül sok a kérdőjel, a fakivágásokat nem függesztették fel. Szabó József kommunikációs projektmenedzser pénteki közlése szerint e héttől a Kartács, a Doberdó és a Békessy Béla utcai fákat kezdik majd irtani.

Megérkezett a polgármesteri hivatal válasza!

 

Se jogorvoslati kérelem, se megkeresés nem volt – állítja a hivatal

A 2-es villamos vonalának megépítése kapcsán szükséges fakivágásokat a hatályos jogi szabályozások szerint engedélyezték – válaszolt Vígh Vanda önkormányzati sajtóreferens a Debrecen jegyzőjének, dr. Szekeres Antalnak címzett kérdéseinkre. Mint írta, egyrészt a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet, másrészt a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezései szerint jártak el, a közútkezelő hozzájárulásával. „Minden esetben a jogszabályokban foglalt előírások betartásával született érdemi döntés a város vagyongazdálkodási, városüzemeltetési és igazgatási osztály szoros együttműködésével” – részletezte a döntési mechanizmust. Hangsúlyozta: „a döntések ellen jogorvoslati kérelem nem érkezett”.

A Szekeres Antalt ért kritika kapcsán úgy fogalmazott, „a jegyző kiemelt figyelmet fordít a civil szervezetekkel történő kapcsolattartásra, a tőlük érkezett megkeresésekre minden esetben reagál, a tárgyi ügyben nem érkezett megkeresés a hivatalhoz”.


„Erőfitogatatás”

Ez ellen tiltakozik a TerepSzemle Stúdió (ez az egyesület emelte fel szavát a Pallagi úti facsonkolás miatt is). Mint a Napló-agorára kedden eljuttatott levelükben írták, bejelentést tettek a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek (Tiszántúli Zöldhatóság) természetkárosítás megakadályozása címen. „A TerepSzemle Stúdió úgy véli, az ezen a területen levő fák jelenleg a villamos-vonal építésével kapcsolatos erőfitogtatásnak esnek áldozatul. A beruházást végző ATK konzorcium először leállította a munkálatokat, majd az egyeztetést követően a folytatásról rendelkezett, az önkormányzat kötbérfizetési igényét elhárította, majd jogi úton próbálja negligálni, így az építkezés folytatása bizonytalan. Úgy véljük, a fák kivágását a munkáknak ebben a fázisában semmi nem indokolja” – részletezték véleményüket.

Az egyesület tagjai a favágás leállítását és felülvizsgálatát kérték a Zöldhatóságtól, valamint betekintést a fakivágásról rendelkező engedélyekbe. Továbbá hivatalos állásfoglalás, ajánlás közzétételét szorgalmazták a fás szárú növények vágása, alakító metszése idejéről és módjáról. Ez utóbbit „részben azért, mert úgy gondoljuk, Debrecen jegyzője nem kellő körültekintéssel jár el ezen a téren, illetve mert az egyesület ez ügyben kelt leveleire 2009 márciusa óta nem válaszol”.

Válaszra várva

Szerettük volna megkérdezni a zöldhatóságot, hogy mi az álláspontjuk, ám kedden senkit nem sikerült elérni a Tiköfénél, mert – mint megtudtuk – nincs „ügyfélfogadás”.

 

Nézze meg a videót!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!