HAON Sziréna

2012.07.08. 17:17

Első helyezés Nagybecskereken

Nagybecskerek, Derecske - A szerbiai Nagybecskereken, Zrenjaninban fúvószenekari versenyt rendezett a Fúvószenekarok és Együttesek Világszervezetének (WASBE) Közép-Kelet-Európai és Magyarországi Tagszervezete.

Nagybecskerek, Derecske - A szerbiai Nagybecskereken, Zrenjaninban fúvószenekari versenyt rendezett a Fúvószenekarok és Együttesek Világszervezetének (WASBE) Közép-Kelet-Európai és Magyarországi Tagszervezete. Erre az eseményre a derecskei Bocskai iskola fúvószenekara is meghívást kapott. Négy kategóriában, nemzetközi zsűri előtt mérethettek meg a zenekarok. A zsűri tagjai neves, európai hírű szakemberek voltak: Anatoly Dudin, a Moszkvai Zeneművészeti Egyetem tanára, a Nemzetközi Tubaszövetség elnöke, Leon Bly, a WASBE (fúvószenekari világszervezet) volt elnöke, örökös tiszteletbeli tagja, és Csikota József, a Szegedi Zeneművészeti Kar egyetemi adjunktusa, a WASBE elnökségi tagja, a Kelet-Közép-Európai Tagszervezet Elnöke.

 

Százból kilencvenhárom

A derecskei fúvószenekar az ifjúsági kategóriában indult, a kategória kötelező előadásműve nagyon nehéz volt. Ezt az is bizonyítja, hogy több ifjúsági zenekar is inkább az úgynevezett szabadkategóriát választotta, ahol nem volt életkori megkötés és kötelezően választható előadási darab sem. A derecskei fiatalok a rekkenő hőség és a kissé hiányos színpadvilágítás dacára kitűnően koncentrálva, tudásuk legjavát nyújtva a lehetséges 100 pontból 93-at szerezve első helyezést értek el.

 

A versenyt követő napon megérdemelten a lazításé volt a főszerep. A délelőtti szabadfoglalkozás (pingpong, társasjáték, baráti beszélgetések) után, városnézéssel töltötték a nap hátralévő részét, Újvidék régi magyar város értékeit nézték meg. A kulturális program a hazautazás napján is folytatódott, hétfőn Szabadkával ismerkedhettek a fiatalok. HBN

Ezek is érdekelhetik