HAON Sziréna

2012.08.28. 10:41

Üresen konganak az ólak Hajdú-Bihar megyében

Hajdú-Bihar - Azokban a kis falvakban, ahol pedig évszázados hagyományai voltak az állattartásnak, ma már alig lelhető fel olyan porta, ahol tehenet vagy disznót tartanak.

Hajdú-Bihar - Azokban a kis falvakban, ahol pedig évszázados hagyományai voltak az állattartásnak, ma már alig lelhető fel olyan porta, ahol tehenet vagy disznót tartanak.Az okok szerteágazóak; ugyanúgy benne van a falvak elöregedése, a fiatalabb generációk elvándorlása, mint az, hogy a magas takarmány- és az alacsony felvásárlási árak miatt egyre kevésbé érte/éri meg kínlódni vele.

A Napló által megkérdezett települési vezetők (anélkül, hogy módjuk lett volna összebeszélni) abban egyetértenek, hogy "jön még kutyára dér". Mint fogalmaztak, a kis falvakból elvándorolt fiatalok hamarosan rá fognak döbbenni arra, hogy az élelmiszer, mint stratégiai cikk világszerte felértékelődik, és jobban járnak ők is, ha visszatérnek a gyökereikhez.

Bagamértől Egyekig, és Furtától Bedőig ugyanazok a nagy sorskérdések foglalkoztatják a polgármestereket. Hogyan lehetne megállítani a falvak elöregedését; hiszen ha ez sikerülne, akkor nemcsak az üresen álló porták, de az aklok és az istállók is benépesülhetnének újra. Ellenkező esetben a falusi gyereket is állatkertbe kell vinni ahhoz, hogy tehenet vagy malacot láthasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!