HAON Sziréna

2012.09.12. 18:33

Csak a kormánynak és a munkáltatóknak jó

Debrecen - Az autonómok szerint az új Munkatörvénykönyv hátrányos a munkavállalóknak.

Debrecen - Az autonómok szerint az új Munkatörvénykönyv hátrányos a munkavállalóknak.Magyarországon megszűnt a háromoldalú érdekegyeztetés – jelentette ki dr. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének az elnöke szerdai sajtótájékoztatójukon, melyet a hozzájuk tartozó tagság képviselőivel folytatott megbeszélés után tartott. Mint mondta, ennek tudható be, hogy a júliusban hatályba lépett új Munkatörvénykönyv kedvező a munkáltatóknak és hátrányos helyzetbe hozza a munkavállalókat. Idézte az írásba foglalt kormányzati alapvetést: hogyan lehet könnyen felvenni és könnyen elbocsátani a munkavállalót.

Három pontban

Az elnök azokat a pontokat is megnevezte, amelyek miatt nem az autonómok által elvárt törvények születtek meg. Elsőként említette a keresetek csökkenését, példaként említette a műszak- és egyéb pótlékokat, melyeket az új szabályozás szerint akár az alapbérbe is be lehet idővel simítani, és attól kezdve nehezen követhető, mi számít pótléknak. Ilyen problémaként említette Borsik János az átalagkereset fogalmának a megszüntetését, amit a távolléti díj váltott fel.

Másodikként azt emelte ki, hogy a törvénykönyv „rászabadítja” a polgári jogot a munkaügyekre a munkajogtól idegen eszközrendszert alkalmazva. Ezzel a gazdasági erőhatalom után most már a jogi erőhatalom is a munkáltatók kezébe került – véli az elnök, aki harmadik pontként a szakszervezeti működés lerontását nevezte meg. Mint mondta, a helyi szakszervezetek munkája nagyon megnehezülhet a munkaidő átalakítása miatt. Ilyen a behívásos munkarend, a munkakörmegosztás, a többletmunkáltatós munkaviszony és a kötetlen munkaidő-beosztás.

Összegezve Borsik János úgy fogalmazott: az így kialakított, kapkodóan létrehozott szabályozás szakadatlan módosításra szorul, tovább növelve az alkalmazási jogbizonytalanságot.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!