HAON Sziréna

2012.09.11. 16:46

Lépések az „életben maradáshoz”

<p style="text-align: left;">Debrecen - A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) a Borsod és a Tolna megyei tagszervezetével közös konzorciumban két nagy átfogó tanulmány elkészíttetésére vállalkozott uniós támogatással.

Debrecen - A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) a Borsod és a Tolna megyei tagszervezetével közös konzorciumban két nagy átfogó tanulmány elkészíttetésére vállalkozott uniós támogatással. Ezek egyikében a hazai vendéglátás helyzetét, főleg a családi jellegű panziók, vendéglők, csárdák és egyéb vendéglátó egységek piaci és jövedelemtermelő képességét elemzik. A másikban a kereskedelmi szereplők, különösen a családi jellegű vidéki kisboltok forgalmának, piaci pozíciójának, foglalkoztató képességének és fejlődési lehetőségeinek feltárását végezték el. A két tanulmány célja egyben, hogy megfogalmazza a talpon maradásuk, esetleges fejlődésük lehetőségeit és feltételeit, valamint a szükséges támogatásokat és kormányzati intézkedéseket. Minderről kedden Debrecenben tartott fórumot dr. Antalffy Gábor, a szövetség ügyvezető elnöke, aki lapunknak is nyilatkozott.

Kétsebességes gazdaság

Az elnök elmondta, a legnagyobb problémának a belföldi fogyasztás, illetve forgalom a visszaesését tartják, ami évek óta tart. Magyarország gazdasága kétsebességessé vált, mert csak az exportban (elsősorban német piacban) érdekeltek, az oda beszállítók láthatják már az alagút végét, a többiek nem. Hiába akart egy bizonyos összeget a kormány az emberek zsebében hagyni az egykulcsos adóval, a családi adókedvezménnyel, ennek a pozitív hozadékát az infláció elvitte. Általános áremelkedés tapasztalható világszerte, így a látszólagos több pénzt kevesebb árura tudja el költeni a lakosság. Dr. Antalffy Gábor úgy véli ennek a következményeként szelektál a piac a multik javára, melyeknek az is nagy előnyük, hogy tőketartalékkal rendelkeznek, míg a hazai kis- és középvállalkozások nem. Emellett a hitelváláság is az utóbbiakat sújtja. Az általános recessziós körülmények között a piacérzékeny kisvállalkozások a megszűnés határán mozognak, az elmúlt 2 évben például a boltok 10 százaléka jutott erre a sorsra.

Vállalati tanácsadás

Dr. Antalffy Gábor elmondta, a regionális fórumokon többek között azokat a stratégiai lépéseket ismertetik, melyekkel a vállalkozások forrásokhoz juthatnak, felhívják a figyelmüket a rájuk vonatkozó kormányzati intézkedésekre és jogszabályi eligazítást tartanak nekik. A mintegy 42 ezer tagjuknak a már említett konzorciumi pályázaton keresztül vállalati tanácsadást támogathatnak, azaz a vállalkozás működtetéséhez szükséges szolgáltatáshoz most állami forrásokat lehet igénybe venni, s erről is tájékoztatást kapnak a résztvevők. HBN-ÉP

Elmaradó generációváltás

Nagyon érdekes jelenségre hívta még fel a figyelmet az elnök, aki szerint a nehéz gazdálkodási körülmények hatására a vállalkozók gyerekei nem akarják folytatni szüleik tevékenységét. A megkérdezettek 7,5 százalékánál kívánták csak tovább vinni a vállalkozást az utódok, inkább külföldre mennek dolgozni vagy munkanélküliek lesznek, ezért erre a problémára is megoldást keres a KISOSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!