HAON Sziréna

2013.05.08. 07:50

Meddig várják hiába pénzüket a tűzoltók?

Létavértes - A normatíva-csökkenés, a személyi juttatások korlátozása és a települési befizetések elmaradása miatt vannak bajban.

Létavértes - A normatíva-csökkenés, a személyi juttatások korlátozása és a települési befizetések elmaradása miatt vannak bajban. A Létavértesi Önkormányzati Tűzoltóság több munkatársa hiába vár a márciusi és az áprilisi bérére, s már a februári is késve érkezett. Azt azonban, hogy a huszonegy dolgozóból mennyien bosszankodhatnak a minimálbér összegének megfelelő fizetségük elmaradása miatt, Nagy József parancsnoktól nem tudtuk meg, mondván, a helyzetről csak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon tájékoztathatnak. Az ottani szóvivő, Madai Petra szintén visszautasított, ő azzal, hogy csak a szakmai felügyeletért felelősek, így a kérdéseinkre nem tudnak válaszolni.

Monostorpályi szakított

Mivel azt hallottuk, hogy Monostorpályi a pénzügyi bizonytalanságokkal összefüggésben kiszállt az eredetileg tíz település, valamint az állam által finanszírozott Létavértesi Önkormányzati Tűzoltóságból, felhívtuk Szabó József polgármestert.

– Miután 2012 novemberében a parancsnok felvetette, hogy a településeknek dupla annyit kellene befizetni, mint amiről év közben szó volt, s ezt még csak meg sem indokolta igazán, valóban elbizonytalanodtunk. Hiszen Monostorpályi 300-400 ezer forintot már elköltött erre a célra, és sem a vonulások száma, sem más körülmény nem indokolta a további ráfordítást. Mindezt szóvá tettem, de úgy tűnt, a parancsnok, aki a szervezet elnöke is egy személyben, nem tett meg mindent az „égő ház” oltására.

Ezért 2013 elején a kilépésről határoztunk – mondta a Naplónak Szabó József, aki hosszú ideje szerette volna már elérni, hogy Nagy József ne töltse be egyszerre a tűzoltóságot működtető egyesület elnöki és az állomány parancsnoki tisztét. Hogy ez mégsem történt meg, hozzájárult a szakításhoz.

Még májusban változtatna

Hosszúpályi polgármestere, Berényi András egyike az egyesület három fős elnökségének. Ő árnyalt a képen. – A vonatkozó törvény szerint a költségvetésünkön belül a személyi és a dologi kiadások aránya a korábbi 80-20 százalékról 70-30 változott. Azaz míg korábban tíz forintból nyolcat költhettünk fizetésre, addig ma csak hetet. Ez, és az állami normatíva csökkenése is okozhat gondot a bérek kiutalásában – felelte Berényi András.

A kasszába 880 ezer forintot befizető település polgármestere hozzátette: több önkormányzat nagyon elégedetlen Nagy József előbb említett kettős pozíciója miatt, hiszen a parancsnok így gyakorlatilag a saját maga foglalkoztatója. – Bár a törvény ezt nem tiltja, mégis etikátlan. Több település nagyon elégedetlen miatta. Még májusban változtatnunk kell ezen – hangsúlyozta Berényi András, bár konkrét jelöltjük még nincs.

Nincs szabálytalanság

Az elnökség másik tagja Menyhárt Károly létavértesi polgármester. Mint mondta, nagy érvágás, hogy idén már csak 31 millió forint állami normatívát kapnak az azt megelőző 39 millió helyett, mint ahogy a büdzsé előbb említett belső arányainak megváltoztatása is kérdéseket vet fel a működtethetőség terén. – Nem nyugszunk bele, hiszen a probléma várhatóan más önkormányzati tűzoltóságoknál is jelentkezni fog – közölte, megjegyezve: például az eddigi ügyeleti rendszer ilyen pénzügyi körülmények között biztos nem funkcionálhat tovább, ezt a feladatot át kellene vennie a vonuló állománynak!

Menyhárt Károly inkább védte Nagy Józsefet, rámutatva, hogy az elmúlt években több szervezet is vizsgálta a gazdálkodást, mindent rendben találva. – S maguknak a társulásban résztvevő önkormányzatoknak is van felelőssége a bérkifizetés akadozásában, hiszen egyesek még a tavalyi összeggel is adósak – hívta fel a figyelmet.

Félő, a tűzoltók a következő hónapokban is hiába várják a fizetésük rendes érkezését. Kérdés, ezt a tüzet el akarja oltani valaki egyáltalán?

 

Kilenc befizető

A Létavértesi Önkormányzati Tűzoltóság illetékességi területe: Álmosd, Bagamér, Esztár, Hosszúpályi, Kismarja, Kokad, Létavértes, Pocsaj, Újléta.

 

Mik azok az önkormányzati tűzoltóságok?

A települések, az önkormányzati társulások és az önkéntes tűzoltó egyesületek által, vagy a települések, vagy az önkormányzati társulások révén alapított köztestületek, amelyek a települések vagy az önkormányzati társulások közigazgatási területén folyamatosan látnak el tűzoltási és műszaki mentési feladatokat a hivatásos tűzoltóság szakmai iránymutatása alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!