pozitív minősítés

2019.05.28. 16:52

Javította az MKB bank besorolásait a Moody's

A nemzetközi hitelminősítő a tőzsdei bevezetést előkészítő átalakítási folyamattal, a problémás kinnlevőségek ebből eredő csökkenésével és a tőketartalék növekedésével indokolta a lépést.

Az MKB Bank több minősítési osztályzatát is javította a Moody’s Investors Service – jelentette be tegnap a nemzetközi hitelminősítő – írja a Világgazdaság.

A hitelintézet hosszú távú forint- és devizabetéti besorolását „B2”-ről „B1”-re változtatták, és ezzel párhuzamosan a bank alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját az eddigi „caa1”-ről „b3”-ra javították.

Módosított a Moody’s az MKB Bank hosszú távú partnerkockázati minősítésén (Counterparty Risk Assessment, CRA) is, itt a besorolás „Ba3(cr)”-re javult az eddigi „B1(cr)”-ről.

A hitelminősítő változtatott az MKB Bank hosszú távú betéti besorolásainak kilátásán is: ez az eddigi stabilról további felminősítés lehetőségét jelző pozitívra módosult.

A Moody’s közleménye szerint a hitelintézet besorolásainak javítását több tényező is indokolta: így a tőzsdei bevezetést megelőző átalakítás, a problémás hitelportfólió leépítése, és a tőketartalék emelkedése. A portfólió minőségének javulása kapcsán a Moody’s emlékeztett arra: a problémás hitelek aránya 2018 végén 8,8 százalékot ért el, miközben három évvel korábban még 30 százalék felett járt.

A Világgazdaság hozzátette, hogy a magyar hitelintézeti piacon meghatározó szerepet játszó MKB Bank 2018-ban 25,1 milliárd forintos, csoportszintű adózott eredményt ért el. A menedzsment korábbi tájékoztatása szerint az eredmény után 4,8 milliárd forint osztalékot fizetnek ki a tulajdonosoknak. A hitelintézet mérlegfőösszege 9,2 százalékkal, 1858 milliárd forintra csökkent tavaly, ami a betétállomány szándékolt csökkenésével függött össze. A pénzintézet nettó hitelállománya 4,3 százalékos növekedéssel 895,2 milliárd forintra emelkedett 2018-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában