támogatás

2021.07.18. 09:06

Külpiaci Növekedési Támogatási Programot indít a kormány

Olyan magyar vállalatok kaphatnak támogatást, melyek külföldön terjeszkednek: céget hoznak létre, gyárat építenek – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter.

A magyar gazdaság teljesítményét, sikerességét az elmúlt években alapvetően befolyásolta, hogy nagyon sok – színvonalas munkahelyet biztosító – nemzetközi nagyvállalati beruházás érkezett Magyarországra – mondta Szijjártó Péter, majd hozzátette: a folyamatosan megdőlő beruházási rekordokkal párhuzamosan azonban létrejöttek és megerősödtek azok a nagy magyar vállalatok is, amelyek a külpiacokon is sikeresek tudnak lenni. Az ő esetükben már sokszor előfordul, hogy csak akkor tudják nemzetközi piaci részesedéseiket növelni, ha külföldön is megteremtik a jelenlétüket, például gyárat építenek. Az ő külföldi terjeszkedésük aztán lehetővé teszi, hogy a külpiacokon megszerzett profitjukat hazautalják, ezzel a magyar gazdaságot erősítsék.

A Gazdasági Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs javaslatára a kormány ezért úgy döntött, hogy Külpiaci Növekedési Támogatási Programot indít, melynek keretében olyan magyar vállalatok kaphatnak támogatást, melyek külföldön terjeszkednek: céget hoznak létre, gyárat építenek. Erre a célra idén 10 milliárd forint áll rendelkezésre – árulta el a külügyminiszter.

A támogatás a beruházási összegnek maximum a felét érheti el, de nem lehet több 4 milliárd forintnál, és az a cég kaphatja meg, amely vállalja, hogy magyarországi árbevétele a külföldi terjeszkedésből adódóan legalább annyival növekszik, mint amennyi támogatást kap a programból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában