vándorgyűlés

2021.09.23. 12:15

MEKH-elnök: bővül a megújuló energiatermelő kapacitás

Mint mondta, a tagállamok saját önkéntes vállalásukkal járulnak hozzá a közös célhoz, ami Magyarország esetében legalább 21 százalékos részarány.

A MEKH becslése szerint a napelemes kapacitások további gyors növekedése várható: 2022 és 2024 között évente 1000 megawattot ugorhat a teljesítmény – mondta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a Magyar Elektrotechnikai Egyesület éves vándorgyűlésén.

A fő célszámokról szólva a MEKH elnöke – a hivatal csütörtöki közleménye szerint – felidézte, hogy európai uniós szinten 2030-ra 32 százalékos megújulóenergia-részarány elérése a cél. Mint mondta, a tagállamok saját önkéntes vállalásukkal járulnak hozzá a közös célhoz, ami Magyarország esetében legalább 21 százalékos részarány.

A megújuló energiatermelés célértékeinek elérésében kulcsszerepet játszhat egyrészt az elektrifikáció – az elektromos járművek, a villamos fűtés vagy a hőszivattyúk elterjedése -, másrészt Paks II. megépítése és a napelemes kapacitások növelése, valamint a villamos energia felhasználásával előállított hidrogén.

A MEKH elnöke bejelentette, hogy a hivatal a közelmúltban piaci erőfölény vizsgálatot indított, mivel a tavaszi hónapokban rendkívüli mértékben megemelkedett a negatív kiegyenlítő energia ára. A piaci anomáliákat feltáró vizsgálat eredménye és az érintettekre vonatkozó kötelezések hamarosan nyilvánosak lesznek – tette hozzá.

Borítókép: Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszél az október 8-ai Erőművek Éjszakája rendezvényről az MEKH budapesti székházában 2021. szeptember 20-án. Országszerte 36 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt az erőművek és a fűtőművek az idei Erőművek Éjszakáján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában