Autópiac

2022.09.06. 11:47

Augusztusban csökkent a használt autók importja

Augusztusban fordult elő idén először, hogy 10 ezer alá került a hónap során behozott használt személyautók száma - állapította meg a Datahouse adatai alapján hétfői elemzésében a JóAutók.hu. A 9701 importált használtautó 11 százalékkal marad el a tavaly augusztusban regisztrált 10 901 darabtól.

Most augusztusban a bizonytalanság is sokakat visszatartott az autóvásárlástól

Fotós: Shutterstock

Az elemzés emlékeztet: év első öt hónapjában több mint 58 ezer használt személyautó érkezett az országba, 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Júniustól azonban fordulat történt, a nyár kezdete óta a havi behozatali számok rendre elmaradnak az előző év értékeitől. Nyolc hónap adatai alapján a használtimport volumene már csupán 4,9 százalékkal áll a tavalyi szint felett.   

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója az adatokat kommentálva megállapította, 

augusztusban eleve minden évben érezhető néhány százalékos visszaesés az előző hónapokhoz képest a szabadságolási főszezon miatt. 

Most augusztusban emellett a bizonytalanság is sokakat visszatartott az autóvásárlástól: a rezsiköltségek sokak számára még ismeretlen mértékű emelkedése mellett a piac felett egyre határozottabban ott lebeg az üzemanyagár-támogatás közeljövőben bekövetkező kivezetésének lehetősége is.   

Tovább rontják a használtautó-importőrök lehetőségeit az egyre feljebb kúszó hitelkamatok, illetve a tartósan 400 forint körül alakuló euróárfolyam is. Ráadásul az újautók hiánya miatt a nyugati piacokon is jelentősen drágultak az elérhető használt járművek - tette hozzá a szakértő.   

A további lassulás ellen hat ugyanakkor - folytatta -, hogy augusztusban továbbra is 10 ezer alatt alakult az eladott új személyautók száma, igaz, a 9987-es darabszám növekedést jelent a júliusi 8955-höz képest. A márkakereskedőknél azonban továbbra is hosszúak a várólisták, az előjegyzések zöme 2023-ra szól, nem egy esetben akár 12 hónapos határidőt tudnak csak vállalni egy-egy márka képviseletei.   

Az őszi hónapokban várhatóan ismét lesznek majd 10 ezer feletti behozatali értékek, ám a gazdasági kilátások további romlásával egyre nő az esélye, hogy az év első felében látott felívelés ellenére az év egészében a tavalyi 132 ezres szint alatt marad a behozott használt autók száma - prognosztizálta Halász Bertalan.   

A használtautó-import első nyolchavi 4,9 százalékos emelkedésével szemben az újautó-eladások száma 10,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól - fűzte hozzá a JóAutók.hu.

Címkék#Autópiac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!