Célzott intézkedések

2023.07.07. 09:16

Nagy Márton: jó úton járunk az infláció elleni harcban

A kormány célzott intézkedéseinek köszönhetően tovább folytatódott a szankciós infláció trendszerű és egyre nagyobb mértéket elérő csökkenése: a KSH legfrissebb adatai szerint 2023 júniusában – újabb 1,4 százalékponttal – 20,1 százalékra mérséklődött az infláció éves alapon – állapította meg a legfrissebb adatokat kommentálva a gazdaságfejlesztési miniszter.

MW

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében Nagy Márton kiemelte, hogy

a szankciós infláció mértéke már ötödével csökkent a januári tetőzéshez képest, tavaly szeptember óta pedig a mostani a legkedvezőbb adat.

A miniszter kiemelte: a júniustól bevezetett kötelező akciózás eredményesen működik és hatékonyan szorítja le az inflációt: a boltok ma már egymásra licitálva jelentik be az akciókat, amelynek hatására éves alapon az élelmiszerinfláció júniusban 4,2 százalékponttal mutatott kedvezőbb szintet a megelőző hónaphoz viszonyítva. Májushoz képest pedig jelentősebb csökkenést mutatott az idényzöldségek és gyümölcsök, a vaj, a tej, valamint a tészta ára.

Nagy Márton hozzátette, hogy „a kormányzat folyamatosan és aktívan dolgozik a szankciós infláció egyszámjegyűre szorításán”.

Már közel 350 ezren használták a július 1-jén elindult online árfigyelőt, a verseny erősödése pedig oda vezetett, hogy egyes boltok már csökkentették az áraikat.

A kormány augusztustól 10-ről 15 százalékra növeli a kötelező akciózás mértékét, ami az árstopos termékekre is ki fog terjedni, így az alapvető élelmiszerek továbbra is kedvező áron lesznek elérhetők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában