Agrárium

2024.05.27. 12:21

Agrárminiszter: gazdaközpontúvá kell tenni az európai mezőgazdaságot

A versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság és a tudásalapú gazdaság lesz az Európai Unió Tanácsának július elsejétől kezdődő féléves magyar elnöksége napirendjén, azzal a céllal, hogy az európai mezőgazdaság gazdaközpontúvá váljon – emelte ki a magyar agrárminiszter hétfőn Brüsszelben.

MW

Nagy István agrárminiszter beszél a GOF Hungary Kft. új szárítóüzemének átadásán Dunaföldváron 2024. május 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Dániel

Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, a június 9-én esedékes európai parlamenti választásnak „óriási tétje van”, mégpedig az, hogy gyökeres irányváltásra sikerüljön késztetni Brüsszelt, hogy a Közös Agrárpolitikában (KAP) is megtalálja helyét és szerepét a gazdaközpontúság.  

„Azt várjuk a választásoktól, hogy Európa visszaáll a normalitások talajára. Meg kell védeni a gazdák érdekeit, hiszen általa Európa polgárainak értékét védjük, mivel a mindennapi élelmezésbiztonságot tudjuk számukra szavatolni” – emelte ki az agrárminiszter.

Kijelentette: 

az Európai Unió nem szavatolja belső piacának védelmét, továbbra is rengeteg ukrán mezőgazdasági termék érkezik az Európai Unió piacaira. Megoldás kell, hiszen a dömping mennyiségű ukrán mezőgazdasági termék kiszorítja a hagyományos európai termelésből származó gabonákat 

– hívta fel a figyelmet Nagy István, majd hangsúlyozta: nem szabad hagyni azt sem, hogy az egész éghajlatváltozásért az európai gazdatársadalmat tegyék felelőssé. Az éghajlatváltozást illetően a gazdákat érdekeltté kell tenni és nem bűnbakká – hangoztatta. 

„Azt várjuk, hogy az Európai Unió végre megvédje az európai gazdákat. Nem lehet, hogy eláruljuk, magukra hagyjuk az európai gazdákat. Nem lehet, hogy minden más érdek fontosabb legyen, mint az európai gazdák érdeke. Ez az élelmiszer-szuverenitást, az élelmezés biztonságát veszélyezteti az egész Európai Unióban” – fogalmazott a tárcavezető.   

Hangsúlyozta: a gazdákat támogatni kell ahhoz, hogy megfelelő technológiai eszközökkel olyan fejlesztéseket tudjanak végrehajtani, amelyekkel az éghajlatváltozás elleni küzdelmüket sikeresen tudják folytatni.   

„A magyar elnökség pontosan erre készül, hiszen egy gazdabarát központú agrárpolitikát kíván megvalósítani, ahol a versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság, a tudásalapú gazdaság és a gazdabarát-központúság lesz napirenden” – fogalmazott.   

A június 9-i választás tétje tehát az, hogy »le tudjuk-e venni« az agráriumról azt a béklyót, amit a »meggondolatlan és megalapozatlan« európai zöldmegállapodás, a rájuk erőltetett zöldideológia jelent, és teljesen a vesztükbe sodorja őket.

„Új alapok, új szabályok kellenek, amit a magyar elnökség kiválóan képvisel, mégpedig azt, hogy a versenyképesség, a válságkezelés, a gazdaközpontúság, a tudásalapú gazdaság és a fenntarthatóság legyen az, ami keretbe fonja a közös agrárpolitika 2027 utáni időszakát is” – tette hozzá nyilatkozatában Nagy István.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában