Krimi

2024.05.22. 16:09

Döntött a bíróság, elrendelték a verőcei tragédiában érintett szállodahajó kapitányának bűnügyi őrizetét

Mivel az MS Heidelberg cseh parancsnokának szökésétől tartanak, a bíróság a legszigorúbb döntést hozta.

MW

A szállodahajó kapitánya megérkezik a járásbíróságra

Forrás: Origo

Fotó: Polyák Attila

Elrendelte a bíróság a bűnügyi őrizetét annak a cseh hajóskapitánynak, aki a verőcei hajós tragédiában érintett szállodahajót vezette. Mint arról hírt adtunk, a hajó nekiütközött egy kisebb csónaknak szombaton este. A csónakban utazók közül két fiatalnak a holtestét szinte azonnal megtalálták, öt embert még mindig keresnek. 

A bíróság szerint azért volt szükség a kapitány bűnügyi őrizetének elrendlésére, mert attól tartottak, hogy megszökik.

A szállodahajó cseh kapitányát, aki farmerban és zöld pólóban érkezett a bíróság épületéhez, a kezén bilinccsel rendőrök kísérték be vezetőszáron az épületbe.  A férfi papírlapokat tartott az arca elé, így rejtőzködött a fotósok elől. A tárgyalóterem előtt a zöld pólót fehér ingre váltotta, majd továbbra is papírokkal takarta el az arcát.

A cseh hajóskapitány az arcát eltakarva próbálta elkerülni, hogy lefotózzák
Fotó: Polyák Attila / Origo

A tragédia dióhéjban

Szombaton a Pest vármegyei katasztrófavédelemhez május 18-án szombaton, néhány perccel éjfél előtt érkezett bejelentés, hogy szállodahajó üközött egy kishajóval a Dunán Verőcénél.

A kisebb hajón nyolcan utaztak, 7 barát és egy olasz férfi, akit a többiek egy fesztiválon ismertek meg, ahonnan a tragédia előtt hazaindultak. Azonban útközben egy szállodahajónak csapódott a csónakjuk. A balesetet az olasz férfi túlélte, ki tudott úszni a partra, a rendőrök a 12-es főúton találtak rá vérző fejjel.

Óriási erőkkel indult meg a keresés az eltűnt emberek után. Nem sokkal később megtalálták a 20 éves B. Boglárka és a hajót vezető E. Adrián holttestét, akiknek a maradványaira a Duna mentén bukkantak rá. 

Boglárka kezét a tragédia előtt kérték meg. A lány nem sokkal halála előtt még telefonált a barátnőjével.

B. Daniellát, E. Dianát, V. Lászlót, V. Mártont és V. Olivért egyelőre nem találják. Nem csak a rendőrség keresi őket, több kutató-mentő csapat is cirkál több száz emberrel a Dunán és a part mentén. 

Vizsgálják a mulasztásokat

A 109 méter hosszú svájci szállodahajó 110 vendéget képes befogadni. Vasárnap este, nem sokkal 10 óra után újra útnak indult, de már a kapitány nélkül. 

Őt a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki halált eredményező segítségnyújtás elmulasztása miatt. 

A rendőrök szerint a kapitány a balesetet követően a saját hajójának személyzetét nem riadóztatta, a mentési protokoll előírásait nem hajtotta végre, semmiféle intézkedést nem tett arra vonatkozóan, hogy a mentésre szoruló személyeket kimentse, továbbá a hajót sem állította meg - írja az Origo.

Segítségnyújtás elmulasztása miatt kell felelnie a kapitánynak, mivel a baleset után nem állította meg a hajót
Fotó: Polyák Attila / Origo

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában