Ura

2024.02.19. 15:59

Az óltól a tányérig: disznóságok Urán

A régi disznóvágások hagyományait és hangulatát elenevítették fel a szatmári községben szombaton.

Csáki Alexandra

Készül a hurka-kolbász az urai disznóvágáson

Forrás: Fotó: Bodnárné Varga Éva

Ebben a rohanó világban igenis szükség van a közösséget összekovácsoló programokra, a nagy beszélgetésekre a terített asztal mellett.

Tudja ezt az urai polgármester, Karácsony Sándor Zoltán is, aki hagyományőrző szándékkal hívta életre az I. Urai Disznótorost. Mire múlt szombaton felkelt a nap, az uraiak már javában pörzsölték a három levgott disznót, amiből a reggeli mellett ebédre és vacsorára is jutott a helyi piacon kialakított közösségi tér fehér abroszos asztalaira.

Emlékek és ízek

A finom falatok mellett étvágygerjesztő pálinkával, forralt borral és kemencében sült kenyérlángossal várták az uraiakat. Természetesen nincsen tor zene nélkül, míg sültek-főttek a disznóságok, szólt a vidám mulatós, aki akart, táncolhatott is.
– Húsleves, töltött káposzta, főtt hús, hurka és kolbász – gyermekkorunkban ilyenek voltak a disznóvágások. Összegyűlt a család, átjöttek a szomszédok, ettünk, ittunk, beszélgettünk késő estig – ezt ma már egyre kevesebbszer élhetjük át. Szeretnénk, ha az urai gyerekek magukkal vinnék a falusi disznótorok emlékét, hangulatát, ízeit – mondta köszöntőjében a település vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!