népszerűség

2019.07.02. 14:30

Több mint százezren látták a Szépművészeti Michelangelo-kiállítását

A tárlaton a reneszánsz mester csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből kölcsönzött alaktanulmányát láthatta a közönség.

Több mint százezer látogató volt kíváncsi a vasárnap zárult Michelangelo kiállításra a Szépművészeti Múzeumban – közölte az intézmény. Mint írják, az április elején nyílt, A test diadala – Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlaton a reneszánsz mester csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmányát láthatta a közönség.

A kiállítás Michelangelo és kortársai nyolcvan művét mutatta be, köztük azt a rajzot is, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben, és a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert rajzaként azonosítottak.

A kiállításon a látogatók a mester hírnevét megalapozó legendás műveihez – mások mellett a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez, a Medici-síremlékekhez, az elveszett Lédához és az Utolsó ítélethez – készült rajzain keresztül alkothattak képet Michelangelo kiapadhatatlan alkotóerejéről és páratlan géniuszáról.

A kortársak közül többek között Leonardo da Vinci, Raffaello, Luca Signorelli, Jacopo Pontormo, Agnolo Bronzino, Francesco Salviati és Rosso Fiorentino műveivel találkozhatott a látogató a nagyszabású bemutatón – áll a közleményben.

A tárlat zárását követően a honlapon elérhető a Michelangelo a Sixtus-kápolnában című alkalmazás, amely a kiállításon szereplő, a Sixtus-kápolna freskóihoz készült vázlatok és az eredeti alkotások összehasonlítására kínál lehetőséget. Az alábbi linken a kiállításhoz kapcsolódó videós tartalmakat gyűjtötték össze, amelyekből megismerhetők a most zárult tárlat kulisszatitkai.

Borítókép: Látogatók Michelangelo Léda és a hattyú című festménye előtt a Test diadala kiállításon a Szépművészeti Múzeumban 2019. április 5-én, a tárlat megnyitóján

Ezek is érdekelhetik