jó hír

2020.04.14. 13:51

Borbély Mihály új dzsessz- és népzenei lemezen is szerepel

Grenadilla címmel modern hangzású dzsesszalbumot készített kvartettjével. A fúvós hangszeres muzsikus játéka a Vujicsics Együttes tagjaként pedig egy új népzenei korongon is hallható.

Szentendre, 2014. július 3. Borbély Mihály (b), Eredics Gábor (k) és Eredics Áron (j), az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Vujicsics Együttes tagjai a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola próbatermében 2014. július 2-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotós: Koszticsák Szilárd

„Negyed százada indult első saját zenekarom, a Quartet B, azóta alapvetően minden munkámban megtalálhatóak dzsesszes és népzenei elemek is. Szerzeményeimet saját formációimra írom, tehát, a Borbély Műhelyben, a Dresch Misivel közös Quartetben, a Polygon Trióban és a Balkán Jazz Projectben is mások a hangsúlyok” – mondta Borbély Mihály.

Kitért arra, hogy a hagyományosabb dzsesszt képviselő kompozíciói zongorás kvartettjéhez, a Borbély Műhelyhez kerülnek (ezek a BMC kiadó gondozásában jelennek meg), a magyar és balkáni népzenei elemek a Borbély-Dresch Quartetben markánsak, ott nincs harmóniahangszer. A két formációban Borbély Mihályon kívül Horváth Balázs bőgős és G. Szabó Hunor dobos közös pont, mellettük a Műhelyben a fiatal generáció egyik legtehetségesebb képviselője, Tálas Áron zongorázik.

A Grenadilla című lemezen Borbély Mihály hétfajta fúvós hangszert szólaltat meg.

„Eredetileg klarinétos vagyok, de a dzsesszben nagyon a szaxofon felé vettem az utamat. Most az volt a koncepció, hogy inkább más fúvós hangszerek kerüljenek előtérbe, így a klarinét, a basszusklarinét, a tárogató és mások. Az album címe is azért lett Grenadilla, mert a Dél-Afrikában honos tömör fafajtából készül a klarinét és a tárogató” – jegyezte meg.

Hallható még szerb dvojnice, moldvai kaval és tilinkó is.

A zenész felidézte, hogy

olyan modern hangzásra törekedett dzsesszkvartettjével, amelyben talán száz évvel ezelőtt Bartók zenéje megszólalhatott: a népzenében gyökerezve, mégis nagyon előremutatóan zenélni.

„Építettünk a ritmusszekció energikus, groove-os játékára, miközben ezek a groove-ok a magyar és balkáni táncritmusokkal, sebes magyaros és moldvai kecskés lüktetéssel találkoznak”.

Az olykor drum'n'basses dobolást a Qualitonsban frontemberi feladatokat ellátó G. Szabó Hunor hozza, aki az egy ideje saját projektjeire koncentráló korábbi Műhely-dobost, Baló Istvánt pótolja. „Hunor stílusa Horváth Balázs bőgős játékát is az eddigiektől kicsit eltérő irányba vitte el”.

Borbély Mihály alapító tagja az 1974-től létező népzenei formációnak, a Kossuth-díjas Vujicsics Együttesnek, amely a napokban mintegy húsz év után jelentkezett új stúdiólemezzel, ezúttal Szörényi Leventével közösen.

A Hej, barátom együtt indulok veled című anyagon négy korábbi Illés-dal (Alig volt zöld, Sárga rózsa, Amikor én még kissrác voltam, A kugli) szerepel, valamint Szörényi Hej, barátom című szólódala is hallható.

„Az együttműködés egy 2012-es közös esthez nyúlik vissza, amikor Halmos Béla ötletére együtt adtuk elő a szerbes hangzású A kuglit, két évvel később közös koncertünk volt Leventével a Müpában. Számos Szörényi-Bródy szerzeményben jelen van nemcsak a magyar, hanem a szerb népzene, nyilvánvaló volt, hogy ha újra lemezt készítünk, azon szerepelnie kell ezeknek a számoknak” – mondta Borbély Mihály.

A zenész minden formációjának koncertje elmaradt és elmarad ezekben a hónapokban a koronavírus-járvány miatt, a visszatérés időpontja a színpadra egyelőre bizonytalan. Úgy vélte, a kialakult helyzetben jól látszik, hogy a zenészek összetartanak és olyan felvételek készülnek, amelyek az átlagos hétköznapokon valószínűleg nem születtek volna meg. „A közönség igényli a folyamatosságot”.

Borbély Mihály bő három évtizede tanít a Zeneakadémia dzsessz tanszékén, most ő is otthonról tartja digitális csatornákon keresztül a zenekari gyakorlati, valamint az egyéni szaxofonos órákat.

Borítókép: Borbély Mihály (b), Eredics Gábor (k) és Eredics Áron (j), a Kossuth-díjjal kitüntetett Vujicsics Együttes tagjai a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola próbatermében 2014. július 2-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában