kerékpáros verseny

2019.08.24. 17:32

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

A 21 éves sportoló a hegyi pontversenyben átvette a vezetést az összetettben második olasz Giovanni Aleottitól, összetettben pedig négy pozíciót javítva a 11. helyre jött fel.

Valter Attila megnyerte a szombati, kilencedik szakaszt a Tour de l'Avenir elnevezésű országúti kerékpáros versenyen. A CCC Development 21 éves bringása a Villaroger és Tignes közötti 67,2 kilométeres hegyi etapon bizonyult a leggyorsabbnak.

A versenyzőknek előbb három második kategóriás hegyet kellett leküzdeniük, majd a befutó 2093 méter magasan, egy első kategóriás emelkedő tetején volt. Valter 14 másodperc előnnyel ért célba az összetettben élen álló norvég Tobias Foss előtt.

A további magyar indulók közül szintén az élmezőnyben végzett Peák Barnabás a 15. és Fetter Erik a 18. helyével.

Valter sikerével a hegyi pontversenyben átvette a vezetést az összetettben második olasz Giovanni Aleottitól, aki ezúttal negyedik lett 44 másodperces hátránnyal. A magyar kerekes összetettben pedig négy pozíciót javítva a 11. helyre jött fel, hátránya 9:37 perc az éllovassal szemben.

A franciaországi viadal a fiatalok Tourjának is tekinthető, ugyanis 1992 óta 25, 2007 óta pedig 23 éven aluli versenyzők indulhatnak rajta. Pályafutása kezdetén hat későbbi Tour de France-győztes kerekes nyerte meg a Tour de l'Avenir összetett versenyét. Például 2017-ben az a kolumbiai Egan Bernal diadalmaskodott, aki idén, azaz két évvel később már a világ legnagyobb presztízsű kerékpáros viadalán bizonyult a legjobbnak. Előtte az olasz Felice Gimondi, a holland Joop Zoetemelk, az amerikai Greg LeMond, a spanyol Miguel Indurain és a francia Laurent Fignon nyert a Tour de l'Aveniren, majd lett bajnok a Tour de France-on.

A Tour de l'Avenir vasárnap a tizedik szakasszal zárul.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik