Cannes

2024.05.18. 15:15

Megalomán Megalopolis

Hogy Coppola új alkotása is beírja-e magát a filmtörténet legnagyobbjai közé, még a jövő zenéje.

Szon.hu

A hetvenes években Hollywood megújítójaként tekintettek a „mozi fenegyerekeként” emlegetett rendezőgárdára, köztük az olasz–amerikai Francis Ford Coppolára. Coppola olyan filmekkel írta be kitörölhetetlenül a nevét a filmtörténetbe, mint a Keresztapa-trilógia vagy az Apokalipszis most. 

Egy régi ötlet alapján 

Utóbbi kapcsán mindmáig számos legenda kering a természeti csapásokkal és minden más nehézséggel sújtott, maratonira nyúló forgatásról és a gigantikusra duzzadt költségvetéséről, ami kis híján teljes csődbe sodorta Coppolát. A Megalopolis ötlete állítólag már 1979-ben, az Apokalipszis most méltán hírhedt forgatásán megfogant a rendezőben, ám évtizedek kellettek ahhoz, hogy ez a minden korábbinál ambiciózusabb és látványosabb alkotás most végre Cannes-ban közönség elé kerüljön. 

Mestere a szakmájának 

A Megalopolishoz a sci-fi műfaját választotta Coppo­la, hogy korunk nagyon is valós problémáiról meséljen, párhuzamba állítva a Nyugatrómai Birodalmat a nem is olyan távoli jövő Amerikájával, és reflektáljon a merész és futurisztikus, de manapság már nem is olyan távoli smart city koncepciókra is. 
Coppola grandiózus, ugyanakkor nagyon is személyes vallomása a művészi alkotásról látvány tekintetében valóban lenyűgöző és innovatív, nemcsak azt mutatja, hogy a 85 éves rendező valóban mestere a szakmájának, de azt is, hogy még ennyi évesen is képes újítani és megújulni. 
Hogy a Megalopolis is beírja-e magát a filmtörténet legnagyobb alkotásai közé, még a jövő zenéje, az viszont biztos, hogy már most legalább annyi szóbeszéd övezi, mint az Apokalipszis most című filmet, és az is, hogy igazi sztárparádét varázsolt a cannes-i vörös szőnyegre. 
Váró Kata Anna 

Igazi sztárparádét varázsolt a cannes-i vörös szőnyegre Váró Kata Anna

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában