horvátország

2019.05.11. 10:15

Stop a Plitvicei-tavaknál

A világörökség részét csak úgy lehet megtekinteni, ha előtte regisztrálnak.

Kellemetlen meglepetés érheti a felkészületlen utazót, ha úgy érkezik meg a Plitvicei-tavakhoz (horvátul Plitvička jezera), hogy előtte elmulasztotta az online regisztrálást a jegyvásárláshoz.

Aki ugyanis enélkül áll sorba a horvátországi tórendszer bejáratánál, garantáltan kívül reked.

Európa egyik legszebb természeti látványossága 1979-től az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható.

„A világörökségi pozíció megőrzése miatt vezették be.”

– Nemsokára egy nyíregyházi gimnáziumi csoport is felkeresi a fantasztikusan szép helyet, és ezért regisztráltuk őket – közölte Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda ügyvezetője.

– Mi is tájékozódtunk arról, hogy az érdeklődőknek a látogatás előtt legalább két nappal regisztrálniuk kell a Plitvicei-tavak Nemzeti Park honlapján. Nem elég csak közölni a jegyigényt, pontosan meg kell jelölni az érkezésük dátumát, az órát és a bejáratot is. A foglalásról kapott elismervénnyel megvásárolhatják a jegyeket. Az sem mindegy, hogy ki mikor veszi fel, mert a kiválasztott időponttól számítva legkésőbb egy órán belül meg kell tenniük.

Gojko Mitic emléke

– A világörökségi pozíció megőrzése miatt vezették be ezt a lépést, ugyanis olyan hatalmas rá az igény, hogy ezt korlátozni, szabályozni kell. A zsúfoltságnak határt szabva naponta legfeljebb tízezren léphetnek be a park területére.

Tavaly a Plitvicei-tavakat rekordszámú, kétmillió turista látogatta meg.

– A mi korosztályunk jól emlékszik azokra az indiános filmekre, amelyekben Gojko Mitic szerepelt. Nos, ezek a Plitvicei-tavaknál játszódtak. Kell egy egész nap, hogy bejárják a gyönyörű természeti látványosságot a turisták. Érdemes a szombati turnusváltás előtt vagy után egy nappal érkezni oda – természetesen a korábbi regisztrálás után.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában