Ötletek, megoldások

2019.06.28. 18:44

Gyógyítás, oktatás, közlekedés

A British Council Facebook-kihívására közel kétszáz kreatív ötlet érkezett.

Fábián Sára a beteg gyerekeknek segít a tanulásban

Mondj a környezetedből egy problémát és hozz rá kreatív, reális megoldásokat! – így hangzott a British Council People 2 People projektjének felhívása, amire közel 200 fiatal reagált jobbnál jobb ötletekkel.

Ötletek, megoldások

A résztvevők öt témakörben oszthatták meg ötleteiket (egészség/sport, közlekedés, társadalmi probléma, környezetvédelem és oktatás), és utóbbi kettő elsöprő népszerűségnek örvendett. Több mint 80 ötlet érkezett az újrahasznosításra, fenntarthatóságra és az erőforrásokkal való takarékoskodásra, többen bevezetnék a lebomló/komposztálható anyagú evőeszközöket, tányérokat és poharakat a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, fesztiválokon. Volt, aki gerillakertészkedne a hétvégéken, így téve rendbe a városok és falvak környéki elhanyagolt zöldterületeket.

Ezüstérmes lett az oktatás: itt többen gyakorlat­orientáltabb órákat vezetnének be, fontosnak tartják a kritikai gondolkodást vagy a drámapedagógiai foglalkozásokat, ahol a gyerekek társadalmi problémákról tanulhatnának.

Egyikük szerint a tinik „nem tudják és nem is merik elmondani a véleményüket”, ezért drámapedagógiai foglalkozással segítené őket, javítva retorikai képességeiket és érzékenyítve őket a társadalmi problémák iránt.

Sokaknál felmerült, hogy egy digitális program fejlesztésével segítene egy adott problémán, valaki elektromos nyugta bevezetésével küzdene a fakitermelés csökkentéséért, más pedig az orvoshiányra és a hosszú várakozási idő problémájára reagálna. Utóbbi egy olyan applikációt hozna létre, melynek segítségével a segélyhívást fogadó diszpécser meg tudná mondani, hogy a rászoruló – tünetei alapján – mely hozzá legközelebbi kórházban kaphat a leghamarabb megfelelő ellátást.

Optikai illúzió

Közlekedés terén egy zirci példával élve vezetné be a pályázat egyik résztvevője a forgalmasabb gyalogátkelőknél több városban is a figyelemfelhívó zászlócskák kihelyezését, ami segítené a gyalogosok könnyebb észrevételét. Más pályázó arra is gondolt, hogy az útszakaszokra olyan formákat festhetnének, amik az optikai illúzió miatt lassításra ösztönöznék az arra járó autósokat.

A 25 éves Bényei Éva Bernadettet páran már Debrecen első jövőbeli Nobel-díjasaként emlegetik, világító baktériumokkal kísérletezett, most pedig az utazással összefüggő trópusi betegségek megjelenését vizsgálja Magyarországon.

Humor, fricska, kritika

Inspirálta a fiatalokat Hodász András atya, aki mémeket és YouTube-contentet gyárt. „Szeretem a humort, a fricskát, a társadalomkritikát, és picit benne vagyok az egyházkritikában is: jó, ha tudunk nevetni magunkon” – mondta az atya a kampányban. Fábián Sára, az Amigos a Gyerekekért alapítójaként csaknem 130 egyetemistatársával együtt rendszeresen látogat kórházakat, hogy a bent fekvő beteg gyerekeknek segítsen a tanulásban és a nehéz időszak kellemesebbé tételében. Benkő Fruzsina az Indahouse-ban hátrányos helyzetű gyerekeknek segít a tanulásban való felzárkózásban Hernádszentandráson.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában