Az éhség nagy úr

2019.08.10. 07:00

Enni vagy nem enni? – ez itt a kérdés

Az olajban sült, a fűszeres ételek, valamint a mártások akadályozhatják a biztonságos vezetést.

Business man driving car while eating fried chicken and cold soft drink dangerously

Fotó: dreamstime

A szabadságolások időszaka alatt sokan indulnak el hosszú autóútra, és a könnyed vezetésért oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk elindulás előtt és a túra alatt. A nem megfelelő étel fogyasztása álmosságot, fáradtságot és gyomorpanaszokat okozhat, amelyek befolyásolják a koncentrációs képességet, s ez jelentősen megnöveli egy baleset kockázatát – áll a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. összeállításában.

Az éhség nagy úr

– A vezetés egy olyan tevékenység, amely során 1000–1350 kcal energiát égetünk el naponta, ami hasonló a pihenés energiafelhasználásához. Emiatt a vezetőnek nincs szüksége nagy mennyiségű bevitelre, inkább korlátoznia kell az étkezést napi 2000/2500 kilokalóriára. Nem szabad azonban üres gyomorral a kormányhoz ülni, mert a vércukorszint lecsökkenhet és szédülés jelentkezhet! Az éhség továbbá csökkenti a vezető figyelmét, mert másra koncentrál – magyarázza dr. López, a SEAT CARS orvosi központjának munkatársa.

A nagyobb étkezések álmosságot, hasi fájdalmakat, gyomorégést és felfúvódást okozhatnak, és ezek a tünetek csökkentik a koncentrációs képességet. Kimutatták, hogy például vacsora után a teljesítmény 10 százalékkal csökken. Dr. López ajánlása szerint „álljunk meg gyakran, együnk kisebb mennyiségeket, és a főétkezés után sétáljunk 15 percet, vagy aludjunk egy keveset, hogy kitisztuljon a fejünk!”

Az olajban sült, fűszeres ételek és mártások akadályozhatják a biztonságos vezetést. A legjobb, ha elkerüljük a rizst, a babféléket és a tésztát. Mivel a vezetés egy olyan tevékenység, amely nem igényel nagy kalóriabevitelt, a legjobb, ha nem eszünk sok szénhidrátot, mert az puffadást okoz. Ezenkívül gyorsan emészthető, így a vezető hamarosan újra éhes lesz. A citrusfélék, a hagyma és a paradicsom fogyasztása bár egészséges, de savas emésztési zavarokat okozhat, így kerüljük ezeket, ha hosszú út előtt állunk!

A Loughborough Egyetem (Anglia) és az Európai Hidratációs Intézet által kiadott tanulmány szerint a nem megfelelően hidratált vezetők hasonló hibákat követnek el, mint azok, akiknek a vérében 0,8 g/l alkohol van, mintha megittak volna 4 pohár bort. A leggyakrabb hibák az önkéntelen sávelhagyás, a kései fékezés és a vállak lelazulása. Dr. López szerint „a dehidratáció szédülést vagy hányást, legsúlyosabb esetben eszméletvesztést okozhat”. Ezért elengedhetetlen a folyadékfogyasztás minden megálláskor, különösen meleg időben. A legjobb ilyenkor a víz, de lehet gyümölcslével vagy más üdítőitallal keverve fogyasztani. Ami a koffeint illeti, dr. López rámutat, „néhány kávé vagy tea elfogyasztása segítheti a figyelem fenntartását, de a túlzott koffeinfogyasztás idegességet okoz”. Az energiaitalok fogyasztása határozottan kerülendő.

Bírságot fizetnek

A Leedsi Egyetem tanulmánya szerint a reakcióidő evés közben 44 százalékkal csökken. Spanyolországban például az evésen vagy iváson ért vezetőknek 200 euró bírságot kell fizetniük; Angliában 100 fontot, és még 3 pontot is levonnak tőlük. Ezért ajánlatos a pihenőhelyeken enni és inni.

ÉKN


Menü vezetőknek

Reggeli: két szelet pirítós, főtt sonkával vagy sajttal, egy darab gyümölcs, kávé vagy tea

Főétkezések között: vegetáriánus szendvics és víz

Ebéd: saláta, grillezett vagy sült hús, vagy hal, gyümölcs, víz és kávé, vagy tea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában