design

2019.09.26. 07:00

Kisvárdai formatervező nyerte a szakma legfontosabb díját

Miklósi Ádám a “best of the best” díjat nyerte el, melyet csak a kategória legjobbjai kapnak meg.

A kisvárdai designer egy szánkó megtervezésbe vágott bele, mely alkalmas gyerekek és felnőttek számára is. Célja volt egy olyan formavilág megalkotása, amely a tárgy céljához mérten elég játékos, ugyanakkor magáénak tudja a skandináv formanyelvet is, mely így az északi bútorokhoz hasonlóan, minőségi megjelenést, letisztult formát ad a terméknek.

Miklósi Ádám

A Slē inspirációjául a hajlított rétegelt lemez, mint anyag és szerkezet szolgált, aminek köszönhetően mind funkciójában, mind esztétikájában innovatív terméket létrehoznia.

A rétegelt lemez hajlítás a bútoripar egyik vezető ágazatává nőtte ki magát a századforduló során. A Slē szempontjából a technológia és a funkció gyökeresen meghatározta formavilágot, mely szakít a tradicionális -mindannyiunk fejében élő- szánkóról alkotott képpel.

Egyszerűség és funkció

A rétegelt lemez fizikai tulajdonságai (kopásállóság, nedvességgel szembeni kiváló tűrőképesség, rugalmasság) remek választássá teszik a felhasználás szempontjából.

Tervezője szerint a visszafelé döntött ülőlapnak köszönhetően kényelmes és biztonságos a használata. A kettős íves konstrukció pedig az oldal és keresztirányban fellépő erők csökkentését teszi lehetővé egy stabil, de ugyanakkor rugalmas szerkezetként.

A Slē fejlesztését 2019 elején kezdte el, és idén télen szeretnéma prototípust tesztelni.

Esztétika és praktikum

A 2019-es Red Dot Award – Design Concept versenyén 4218-an pályáztak, 48 országból. A Slē a legmagasabb díjat “best of the best” kapta, melyet a kategória legjobbjai -összesen 35 pályázó- kap meg.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában