winter is coming

2019.11.04. 14:00

Fel kell készülni a télre

Ebben a hónapban az örökzöld növényeink nagyobb hangsúlyt kapnak.

Closeup of lawn mower mowing green grass, city courtyard of an apartment building.

Fotó: dreamstime

Fokozatosan rövidülnek a nappalok, egyre hűvösebb az idő. November az ősz utolsó hónapja, de még ilyenkor is bőven van teendőnk a kertben. A mostani munkával sok időt és energiát takarítunk meg tavasszal.

– Ebben az időszakban egy dolog kerül a kertbarátok fókuszába, mégpedig az, hogy felkészüljenek a télre – állítja Lakatos Bertalan, a Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke.

Nagyobb hangsúlyt

Szerinte ebben a hónapban az örökzöld növények nagyobb hangsúlyt kapnak, mint az esztendő más szakában, hiszen a leveleiket lehullató, kopaszodó növények közül kitűnnek, novemberben különösen jó rájuk nézni, és még különösebb teendőnk sincs velük.

– Utoljára ez idő tájt érdemes füvet nyírni. Ilyenkor ne nyírjuk a füvet 4-5 centiméternél rövidebbre, mert a hosszabb fű jobban tudja hasznosítani a napfényt, ami ebben a hónapban ritkább, így nagy kincsnek számít. A gyep így a moha és a gyomok támadásának is jobban ellenáll.

Őszi gyeptrágya használata is javasolt. Az őszi trágyáknak alacsony a nitrogén- és magas a káliumtartalma. A megnövelt káliummennyiség megerősíti a füvet, és javítja „túlélési esélyeit” a faggyal szemben. Ősszel ne használjunk hagyományos gyep­trágyákat, mivel ezek magas nitrogéntartalma miatt gyorsabban nő a fű, és így érzékenyebbé válik a hidegre – sorolta Lakatos Bertalan.

Hozzátette: a nyáron kint tartott cserepes növényeket vigyük be még a fagyok előtt, vagy tegyük őket védett helyre. A fűtött lakások szárazabb klímája nem kedvező az eredetileg trópusi, párás, félárnyékos, mérsékelten meleg környezetben élő szobanövények számára. Ezért aztán vagy sokat kell öntözgetni, permetezni és a fűtést szabályozni növényeink számára, vagy ha ez nem lehetséges, sárgulnak, foltosodnak, hullajtják leveleiket.

Mesterséges odú

– Az énekesmadarak számára rakjunk ki mesterséges fészek­odúkat, és készítsünk minél több madáretetőt. Adjunk inkább olajos magvakat, a legjobb a napraforgó, szalonnabőrkét, faggyút, nyers­hús-darabkákat nekik – javasolta a Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke.

A szakember szerint ha a cserjéink sárgulni kezdenek, lehajlanak az ágaik, vagy öregedni kezdenek, akkor itt az ideje visszavágnunk őket.

A növény ilyenkor ugyanis visszaszívja nedveit a gyökereibe, s ha mi nem vágjuk vissza, akkor akár el is halhat. A lombjukat vesztett ribiszke- és köszmétebokrok vagy a birsbokrok ritkítómetszését is elsősorban ilyenkor érdemes megtenni.

– A sövényeket utoljára ősszel kell visszavágni, hogy megelőzzük a korhadást, ahogy a lehullott faleveleket is el kell távolítani a sövényről azért, hogy elegendő friss levegőhöz és napfényhez jusson télen is – zárta Lakatos Bertalan, a tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában