Nyíregyháza

2019.12.19. 18:00

Mit adjunk a cinkéknek karácsonyra?

Immár kilenc éve kapnak karácsonyi ajándékot a nyíregyházi Sóstói-erdőben telelő madarak.

Fotó: HP

Az E-misszió Egyesület az adventi időszakban a már hagyományos Madárkarácsony megszervezésével hívja fel a figyelmet a téli madáretetés fontosságára és az önkéntesség szerepére a természetvédelemben. A napokban különféle magokból és faggyúból készített madárkalácsokkal az erdőt is karácsonyi díszbe öltöztették az önkéntesek, a vidám közösségi programon a kisgyermekektől a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát.

– A téli madáretetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a hideg és táplálékban szegény időszak átvészeléséhez – hangsúlyozta dr. Szigetvári Csaba, a szervező egyesület elnöke. – A szokásos és jól ismert eleségek mellett olajos magvakból, aszalt gyümölcsből és némi állati zsiradékból, kreatív ötletekkel nem csak tápláló, de szép madárkalács is készíthető. A napraforgómag mellett diót, kölest, lenmagot, mákot és mazsolát is használunk, a kész kalácsot pedig kiszárított narancshéjakba, fenyőtobozokba töltve akasztjuk ki erdőszerte.

– Minden télen több mázsa napraforgómagot fogyasztanak el az erdei tornapályán álló etetőnkből az arra járó madarak – főleg széncinegék, kék cinegék, barátcinegék, csuszkák, harkályok, fekete rigók, szajkók, zöldikék, meggyvágók. Az egyesület a folyamatos madáretetést az ünnep elmúltával is biztosítja az erdei tornapályán, egészen a tél végéig. Az ehhez szükséges, minden évben több zsáknyi etetőanyag – elsősorban napraforgó – adományként kerül a természetvédő szervezethez, ami bizonyítja, hogy sokak számára fontosak a körülöttünk élő madarak – tette hozzá Szigetvári Csaba.

A résztvevők megismerhették a téli madáretetés alapvető tudnivalóit és az etetők leggyakoribb vendégeit is, ugyanis ornitológus szakember közreműködésével, madárgyűrűzés révén közel is kerülhettek a parkerdő madárvilágához. Az idén 56 madár kapott jelölőgyűrűt, így a szakemberek újabb 44 széncinege, 9 kék cinege, két csuszka és egy nagy fakopáncs sorsát követhetik nyomon.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában