Utazás

2020.02.04. 16:40

Acél Jézusszobor a Gordon-tetőn

Ésik Sándor világjáró sorozatának 160. részében a Gordon-tetőn járt.

A Gordon-tető és a felhők között

Kitárt kezével, fémpalástjának csillogásával hívja fel magára a figyelmet. Az utazó csak nemrég hagyta maga mögött Parajdot a sóbányájával, Korondot a cserépedényárusaival, Farkaslakát a Tamási Áron-emlékművel.

Lenyűgöző a panoráma A Fehér-Nyikó völgyéből éles kanyarral fordul rá az út egy emelkedőre, és akkor pillant rá a szemközti hegytetőn a hatalmas Jézus Szíve-szoborra. Ennek a kanyarnak a külső ívén jóféle sajtokat (is) gyártó modern üzem marad mögöttünk, Gordon Kft. a neve. Azért fontos megemlíteni a céget, mert annak a hegytetőnek is Gordon a neve, amelyiken a monumentális alkotás áll.

Látogatók a talapzatnál, szelfizők a kilátó tetején

Székelyszentléleken kell keresztülhajtani ahhoz, hogy a falun túl a kanyargós hegyi úton közelítsük meg az emlékhelyet. Kecskenyáj legelészik az erdő alján, a fák között már meredekebb a kaptató.

A hegygerinc közel ezer méter magas, a fák között a Mária-út jelzését követve először hátulról pillantjuk meg a szokatlan, de a nagyvilágban egyáltalán nem példa nélküli Jézus-szobrot. Már innen is látszik, hogy spirituális szerepe mellett prózai módon kilátóként is funkcionál. A fejből kikönyöklő alak távcsővel gyönyörködik a panorámában. A talapzat szintjéről is lenyűgöző a panoráma. A völgy, a közeli hegyoldalak fehér templomai egyenként megmutatják, merre keresse a szem a szomszédos falvakat. Az őszi pára megüli a távoli gerinceket, ha tiszta volna a levegő, a messzi havasokat is megpillanthatnánk.

Kőbe vésett mondatokból tudhatjuk meg, hogy a Zawaczki Walter szobrászművész tervei alapján készült Jézus-ábrázolást 2011 decemberében állították fel, és 2013. augusztus 17-én avatták. A szobor fejrészébe csigalépcső vezet. Huszonkét méteres magasságával Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számít. A monumentális Jézus-szobrot számos kritika éri kinézete, méretei és anyaga miatt. Turistacsalogató látványosságnak minden bizonnyal alkalmas, hiszen egymást érik a gyalogszerrel, lófogattal, terepjáróval érkező látogatók, de egy hétköznapi személykocsinak sem okoz gondot a feljövetel.

Sajátos látvány A rozsda- és időtálló acélszerkezeten méltóságteljes módon lesimuló palást erős traverzeket takar. A belső részben csigalépcső vezet a fejbe, ahonnan kibújva teljes körpanoráma a jutalma a feljutónak. Sajátos látvány a fejet belülről „negatívban” szemügyre venni, és az is, hogy az anatómiailag pontosan felépített kezek hogyan csatlakoznak az acélvázhoz.

Kijőve a kilátóból, elsétálva a fennsík pereméig, visszapillantva a műszaki alkotás műalkotássá válik. Az arc emberarc, az alak egy szép férfitermet, a hitét megélő vallásos ember számára az egész egy glóriás Jézus-szobor. Lepillant a Gordon-tetőről, magához öleli a tájat, az út szalagját. A kanyarból visszaköszön a Gordon Kft. üzeme, a szobor megépítésének egyik legnagyobb támogatója.

- Ésik Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában