peca

2020.03.26. 07:20

Megújult bojlistó várja majd a vendégeket

Fotó: Őzetanya

Ha nem lépnek életbe szigorúbb szabályok a koronavírus veszélyével kapcsolatban, akkor április elsejétől ismét megszállhatják a horgászok az őzetanyai bojlistavat. Mint korábban lapunkban is beszámoltunk róla, elöregedett a tó, hiszen a legutolsó kotrás még 2005-ben, vagyis immár több mint tizennégy esztendeje volt, vagyis megérett már arra, hogy megújuljon.

Tavaly decemberben lehalászták és szelektálták a halakat, leengedték a tóból a vizet, hogy kitakaríthassák az iszapot, valamint hogy új halágyakat készíthessenek. A halágyak 15 méter szélesek, és a tó fenekétől 50–80 centiméter mélyen vannak, ott szoktak telelni a halak.

A lehalászott s nem a bojlistóba való halakat – a kárászokat, a keszegeket, a kisebb pontyokat – értékesítették, míg a 8 kilogramm feletti pontyok tárolókba kerültek, s hamarosan ismét elfoglalhatják a régi otthonukat.

Egyenlő esélyek

– Jelenleg a tó feltöltésénél tartunk, s valószínűleg csütörtökön megkezdjük a halak visszatelepítését a nevelőtavakból – mondta el érdeklődésünkre Bukovinszki István tógazda. – A felújításnak köszönhetően egyenlőbbek lesznek a horgászási esélyek, teljesen mindegy lesz, hogy melyik helyen várja a kapást a horgász. A terveink szerint az áprilisi nyitásra mindennel elkészülünk.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában