mantrailing

2020.06.29. 21:34

Minden ebet lefáraszt

A mantrailing egyszerre kiváló keresési módszer és szabadidős elfoglaltság.

Hován Tímea és kiképzés alatt álló kutyája, Pixel

Forrás: Egyesület

Minden olyan gazdi, akinek a kedvence különösen aktív, vagy panelban élve pluszmozgást igényel, bizonyára sokat gondolkozik azon, hogyan tudná kedvencét lefárasztani.

Az egyszerű séták vagy kutyafuttatós játékok mellett remek alternatíva lehet, ha az állattartó a mantrailing mellett dönt.

Egyedi nyomok

– A mantrailing egy olyan keresési forma a kutyáknál, amikor az emberek egyéni szagát követik: az izzadság és az elhalt bőrsejtek adják a sajátos szagnyomainkat, amely mindenkinek más, nincs két egyforma – mondta el a lapunknak Hován Tímea, a Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesület elnöke. – A kutyák ezeket a nyomokat képesek követni, hiszen sokáig megmaradnak például a növényeken, a fák levelein, a földön és az autókon a széltől függően.

A jól képzett ebek bámulatos teljesítményre képesek, még esőben is készen állnak követni az egyedi illatokat. Egyetlen körülmény van, amikor nem alkalmazható a módszer: a hóesés, ugyanis ez a csapadék lenyomja a szagokat.

Nem csak munkakutyáknak jó

– A mantrailinget van, aki csak hobbiból, kedvence lefárasztására használja, a mi kutyáink azonban élesben is bevethetőek – tette hozzá Hován Tímea. – A keresést nagyjából egy év alatt lehet megtanítani az ebeknek, és ezután remek szórakozás lehet, ha például elbújtatjuk a barátokat és a családtagokat, és a kutyánk követheti a nyomaikat. Azonban az már nagyon sokrétű kiképzést igényel, hogy a hobbiszinten túllépve az eb bevetésen megtaláljon embereket: hiszen megtanítjuk azt is, hogy mi történik, ha véget ér a nyom, vagy nincs szagmintánk, csak annyit tudunk, hogy a keresett személy egy padon ült.

Nem kell azonban profi keresőkutyákkal foglalkoznunk ahhoz, hogy hatékony és élvezetes sportként tekinthessünk kedvencünkkel a mantrailing módszerére. Hován Tímeától azt is megtudtuk, hogy ennél a mozgásformánál nincs fajtamegkötés: a kutyáknak sokkal jobb orruk van, mint ahogyan azt a gazdik gondolnák. Bármilyen ebbel el lehet kezdeni a keresést, viszont azt érdemes szem előtt tartani, hogy kiemelkedő munkára a vadászkutyák képesek.

Bármilyen fajta űzheti

– A kopók és a vérebek a legjobb keresők, de ettől függetlenül bármilyen fajtával nyugodtan belevághatunk a mantrailing gyakorlásába, akár egy akitával vagy egy egészen kis termetű bolognese-­zel is – tette hozzá az egyesület elnöke. – Persze, nem várhatunk el tőlük olyan teljesítményt, mint egy vadászkutyától, de sportnak náluk is kiváló választás. Nagyon jól lefárasztja a kedvenceinket, így a nagy mozgásigényű vagy a lakásban tartott kutyáknak is ajánlom.

Hován Tímea arról is beszélt, hogy a mantrailing a kutyáknak nemcsak a testi, hanem a lelki egészségére is nagyon kedvező hatással van. A módszer gyakorlása során több olyan esettel is találkozott már, amikor az állat tulajdonosa egy pillanatra sem engedhette el az eb viselkedési nehézségei miatt kedvence pórázát, de a kutya mégis képes volt megtanulni a nyomkövetést, és nagyon szépen teljesített. Sőt: az egészségügyi problémákkal küzdő kedvenceknél is beválhat ez a sport.

– Sok olyan gazdit ismertem meg, akiknek a kutyája súlyos diszpláziával küzdött, mégis ki tudott teljesedni ebben a sportágban. Itt nem kell futni és nem kell ugrani, az állatnak nem kell semmilyen megerőltető trükköt vagy mutatvány betanulni a sikerhez. Sőt: az idősebb kutyák is űzhetik, találkoztam már olyan esettel is, amikor egy tizenkét éves ebbel is aktívan gyakorolták ezt a módszert – tette hozzá.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában