Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.06.25. 14:55

Rajtra kész túrák, indul a történelmi kerekezés

A hétvégén ismét két kerékre pattanhatnak a kerékpáros túrákat kedvelők.

Református templom Szabolcsban

Fotó: CSUTKAI CSABA ARCHÍVUMA

A Középkori Templomok Útja Egyesület június 26. és június 28. között háromnapos örökségtúrát szervez. A túra fókuszában Szent László, a magyar történelem egyik legjelentősebb uralkodója áll, akihez számos emlékhely, művészettörténeti érték kötődik a régióban. Szabolcson, Közép-Európa legnagyobb épségben maradt földvárán keresztül mutatjuk be az Árpád-kori várépítészet sajátosságait – tudtuk meg az egyesület elnökétől, a túravezetőtől, Deák Attilától.

Elmondta: a gyülekező Vaján, a Vay-várkastély előtt 9 órakor lesz, az útvonal: Vaja–Baktalórántháza–Laskod–Anarcs–Kisvárda–Dombrád. A látnivalók között: Vaja, Vay-várkastély és a református templom; baktalórántházi római katolikus templom; laskodi református templom; anarcsi Czóbel-kúria és a református templom; Kisvárda történelmi városközpontja, Rétközi Múzeum.

Az első nap távhossza: 71 kilométer, a második napé: 78 kilométer, Dombrádtól Cigándon és Tiszabercelen át Szabolcs községig.

A harmadik nap majdnem 47 kilométernyi tekeréssel vezetik le az izomlázat Szabolcstól Tokaj felé a végpontig: Nyíregyházáig.

Az örökségtúrák jól összeszokott csapatához minden alkalommal csatlakoznak új túrázók is.

A járvány utáni időszakban bizonyára sokan tájé­kozódnak az idei túraprogramról, érdemes a nyári menetrendet nyomon követni az örökségtúrák hivatalos honlapján, a www.temple-tour.eu ­oldalon, valamint a Középkori Templomok Útja Egyesület közösségi oldalán.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában