FOMO

2020.06.15. 20:00

Van kiút a kütyük rabságából

A függőség világméretű probléma, és egyre alacsonyabb az érintettek életkora.

Forrás: koloknet.hu

Az okostelefonok és más okoseszközök a mindennapjaink részévé váltak, s bár számos előnyük van, és nagyban megkönnyítik az életünket, tudatosság nélkül hamar problémaforrássá válhatnak. Az okostelefon-függőséget hajlamosak vagyunk a tinédzserekhez, fiatalokhoz kötni, pedig a felnőttek ugyanúgy függővé válhatnak. Nagy István pszichológust kérdeztük, mivel járhat az, ha valaki túlzásba viszi a napjaink „svájci bicskájának” használatát, és mi állhat a függőség hátterében.

Folyamatosan online

Egy amerikai kutatás megállapította, hogy az átlagfelhasználó naponta hatpercenként néz rá a telefonjára, ami teljesen széttöredezi a napját

– kezdte egy döbbenetes adattal a beszélgetést Nagy István, aki szerint a függőség mögött számos tényező állhat.

– Sokan félnek attól, hogy valamiben nem elég jók, ezért kíváncsiak arra, mások mit értek el, milyen tárgyakkal rendelkeznek. Ez kicsit arra hasonlít, amikor régen a szomszéd kocsiját nézegettük, de a közösségi médiának köszönhetően már nem csupán a szomszédjainkat tudjuk követni, hanem akár az egész világot.

– A tinédzserek és fiatalok körében egyre gyakoribb betegség a FOMO. A mozaikszó az angol fear of missing out kifejezés betűiből áll, s magyarul annyit tesz: félelem, hogy lemaradunk valamiről. Ez arra sarkallja a felhasználókat, hogy minél gyakrabban nézegessék a különböző felületeket – ismertette a szakember, majd hozzátette: akkor beszélhetünk káros okoseszköz-használatról, ha ez a tevékenység negatívan befolyásolja az ember kapcsolatait, munkáját.

Az okostelefon napjaink svájci bicskája, számos funkciót tartalmaz, pont ezért igaz, hogy nem a telefon okozza a függőséget, hanem a szolgáltatások, melyeket elérhetővé tesz. Az addikció kialakulásának szempontjából alig van különbség az okoseszköz és a számítógép között, a telefon csupán praktikusabb, és minden szabad percünkben elérhető. Az elmúlt évek kutatásai megállapították, hogy az agyunk apró örömet érez egy-egy új információ vagy egy játékban elért eredmény miatt, ezért a „kütyüzés” önjutalmazó tevékenység.

A pszichológus elmondta, a függőség világméretű probléma, és elszomorító, hogy egyre alacsonyabb az érintettek életkora, hiszen nyugaton már a kisiskolások, sőt az óvodások is rendelkeznek okostelefonnal.

Sajnos az is megfigyelhető, hogy sok szülőnek „kényelmesebb” okostelefont adni gyermeke kezébe, hiszen azzal hosszú időre elfoglalja magát, de nem szabad elfelejteni, hogy a képernyők nagyon megterhelik a szemüket és az idegrendszerüket.

– Azt javaslom, hogy pontosan állítsuk be az értesítéseket, hogy csak a legfontosabb információkat kapjuk meg, nincs szükség arra, hogy percenként értesüljünk az ismerőseink minden egyes tevékenységéről – hívta fel a figyelmet az okostelefon-használat veszélyeire a szakember, aki szerint a rengeteg információ szétzilálja a napunkat, ezért tudatosságra van szükség.

Tudatosságra van szükség

– Határozzuk el, hogy naponta csak kétszer-háromszor böngésszük át a közösségi felületeket, esetleg beiktathatunk a napirendünkbe egy „kütyümentes” időszakot, így elkerülhetjük, hogy mi vagy a gyermekeink okos­eszközfüggővé váljanak. A túlzott okoseszköz-használat mozgásszegény életmódot eredményez, ami kihat a gyermekek mozgásfejlődésére, és hosszú távon akár túlsúlyhoz is vezethet – árulta el Nagy István, aki szerint a megelőzés egyszerű, de a megvalósításhoz határozott lépésekre van szükség.

– Szülőként alternatívákat kell kínálni a gyermeknek, hiszen ha hétvégén programot szervezünk, akkor nem fog a kütyüzéshez ragaszkodni. A szülői minta nagyon fontos a gyermek számára, így ha azt akarjuk, hogy megváltozzon a viselkedése, a saját szokásainkat is át kell alakítanunk.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában