"családi futás"

2020.07.15. 15:32

Testvériesen osztoznak a körrekordokon

Beluséknál családépítő programnak számít, ha részt vesznek egy közös futáson.

A Belus család gyakran megy közösen futóversenyekre

Fotó: A Belus család archívuma

Kitörő lelkesedéssel ünnepelte a 40. születésnapját ifj. Belus Tamás, akit tavaly Nyíregyháza legjobb extrém sportolójának választottak – írtuk májusban. Az ultramaratonista a szép, kerek számot szerette volna emlékezetessé tenni a 2200 méter szint­emelkedésű Nagy-Szénás kör teljesítésével.

A 75 kilométeres távot a Budai-hegységben bármikor bárki lefuthatja, ha a szintidőn belül végighalad a megadott útvonalon, melyet a kihelyezett QR-kódok beolvasásával igazol. Alaposan megdöntötte az addigi pályacsúcsot, ami immár 6 óra 53 perc lett.

Állták a sarat

– A testvérem, Elek-Belus Fruzsina is aktív részese volt annak a futásomnak: fotókat készített és ahol tudott, segített. Pár napra rá felvetettem neki, hogy akár együtt is végigmehetnénk, azaz szívesen lefutom vele a távot – említette ifj. Belus Tamás. – Az ő versenyei is elmaradtak az idén a vírushelyzet miatt. Például ott lett volna velem az Ultra-Trail Hungary 50 km-es távjának a rajtjánál. Sokáig nem gondolkozott, természetesen igent mondott. A szüleinket sem kellett győzködni, hogy vállalják a segítők szerepét, úgyhogy igazi családi program lett a futásból.

Az időjárással eleinte szerencsénk volt, a nap csak pillanatokra bújt elő, a táv felétől néhány órán át esőben, saras pályán kellett futnunk.

– Sok barátunk is kijött az útvonalra szurkolni, volt, aki kólával, sós mogyoróval, valódi „terülj, terülj asztalkámmal” várt bennünket az erdő közepén. Fruzsi végig nagyon okosan, koncentráltan futott, jól beosztva erejét, az utolsó emelkedőre is nagyon szépen felkaptatott, pedig ott már sokan csak gyalogolni bírnak. A Piliscsabától hátralevő 13 kilométerrel már küzdenie kellett, de végül 9 órán belüli idővel, 8 óra 52 perces új női pályacsúccsal teljesítettük a távot.

Elek-Belus Fruzsina általános iskolásként belekóstolt a szertornába, a balettba és a ritmikus sportgimnasztikába, de a mozgás ezzel nagyjából ki is merült.

– Amikor felvettek a Krúdy Gyula Gimnázium hatosztályos tagozatára, a tanulás mellett sok időm és energiám nem maradt másra, így a sport egy időre a háttérbe szorult. Kifejezetten utáltam futni – én voltam az a lány, aki ha nem látták, a kocogásból egyből gyaloglásra váltott a testnevelésórán.

Fiatal felnőttként egy fiúnak szerettem volna imponálni, ezért igent mondtam a kedves unszolására, hogy menjek vele kocogni.

– Akkoriban maximum kétszáz méter ment egyben, tulajdonképpen onnan indultam. A szerelem a fiú iránt nagy volt, de a futás szeretetéért még így is meg kellett dolgoznom. Noha a kapcsolat véget ért, ám a futás azóta is része az életemnek.

– Huszonhét éves koromig alkalomszerűen kocogtam maximum 4–5 km-t, aztán a testvérem és az akkori párom belevágott egy félmaratoni felkészülésbe. Nagyon inspiráló volt, amikor láttam őket célba érni. Kedvet kaptam ahhoz, hogy belekóstoljak a hosszútávfutásba. Egy évvel később Prágában futottam az első félmaratonomat, aztán rá egy év múlva Budapesten teljesítettem a klasszikus maratoni távot.

Utána már nem volt megállás, azóta számos aszfaltos maratonon futottam, de az igazán nagy szerelem a terepfutás lett

– főleg a hosszabb távok. A leghosszabb terepfutásom eddig 87 km volt, 3200 méter szintemelkedéssel, amihez kicsivel több, mint 10 óra 20 percre volt szükségem.

Fruzsina maximalista, és arra törekszik, hogy egyre jobb futóvá váljon.

– Nem zsigerelem ki magam, szeretek a futás mellett tartalmas életet élni, megtalálni az egyensúlyt a család, a munka és sport között. Ehhez nagy tudatosság kell, de azt hiszem, elég jól lavírozok ebben is. Az eredményesség helyett élményeket gyűjtök. Ilyen volt a Nagy-Szénás kör is, ami minden várakozásomat felülmúlta.

A közös futásunk annyira jól sikerült, hogy női pályacsúcsot mentem.

– Évek óta edző (Barát Gabriella) segíti a felkészülésemet. Jelenleg heti hat alkalommal edzek, nagyjából 7–9 órát futok, emellett nyújtok és hengerezek.

– Az igazi kihívásnak leginkább azt érzem, hogy mindezt két gyerkőc és munka mellett oldjam meg, és tőlük vegyek el időt. Ehhez csak a „haszontalan” dolgokat iktattam ki módszeresen az életemből, például nem tévézek és kevés időt töltök el a közösségimédia-felületeken.

A testvérem, Tamás sikeres ultrafutó, aki számos szép eredménnyel büszkélkedhet, de aki igazán „menő”, az az édesanyám, Belus Erika: ötven­évesen adta futásra a fejét, és azóta már hatszor teljesítette a maratoni távot.

– Édesapám, Belus Tamás pedig biztos támaszt nyújt, rendszeresen kísér el bennünket a futóversenyeken, és gondoskodik a frissítésünkről. Kivételesnek érzem, hogy a családom ennyire sportos, és hogy meg tudjuk osztani egymással a futáshoz köthető élményeinket.

Brüsszelben végzett

Fruzsina jogi diplomásként Brüsszelben nemzetközi és európai jogi mesterdiplomát szerzett, mellette pedig hivatásos rendőrtiszt is. Közel egy évtizede a nemzetközi rend­őri együttműködés elősegítésével foglalkozik.

– A rendőrség berkein belül is sportolok: rendszeresen részt veszek a BM Terepfutó Országos Bajnokságokon, 2018-ban kvalifikáltam magam abba a háromtagú lánycsapatba, ami részt vett a dublini Rendőr Maraton Európa-bajnokságon. Óriási élmény volt Magyarországot képviselni.

Ladányi Tóth Lajos

Borítókép: A Belus család gyakran megy közösen futóversenyekre | Fotó: Belus család archívuma

Jogos igény az egyetem

Elek-Belus Fruzsina az idén még egy komolyabb megmérettetést tervez: az októberi Vadlán Ultra Terep futóversenyt választotta. A Keszthelyi-hegységben kanyargó, 108 km hosszúságú útvonalon a versenyzőknek 3000 méter pozitív szintkülönbséget is le kell gyűrniük, tehát mindenféleképpen nagy kihívással néz majd szembe. Ebben az évben nem megy több versenyre, mert szeptembertől ismét egyetemre jár, belekezd egy újabb szakjogászképzésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában