Nemzeti Vágta

2020.10.13. 14:00

Ördögi diadal a pokolian erős mezőnyben

Porva lovasa nyerte a tizenharmadik alkalommal megrendezett Nemzeti Vágtát.

Fotó: MTI, MÁTHÉ ZOLTÁN, VAGTA.HU

Noha lelátók és közönség nélkül rendezték meg a 13. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén, az élő közvetítés révén ország-világ láthatta az izgalmas futamokat. A speciális pályán hetvenkét magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze a felkészültségét, a tudását.

Kihozták a maximumot

Négy lovas képviselte Szabolcs-Szatmár-Bereget: Ajak versenyzője Bak Edina volt, Mándoké Gór Anikó, Nyíregyházát pedig Garai Roland reprezentálta, a kishuszár futamban Garai Richárd indult el.

– Úgy érzem, sikerült kihoznunk magunkból a maximumot. A sorsolás kedvező volt számunkra, hiszen nem voltak nagy favoritok a 6. előfutamban, így nagyon bíztam benne, hogy sikerül megnyernünk azt Mágussal, az ötéves, kisbéri félvér, herélt lóval – emlékezett vissza Bak Edina. – A középfutam már nem a mi szintünk volt. Mágus rendkívül kitartó és fáradhatatlan ló, de a sebessége véges.

Bak Edina Mágus nyergében (balról) megnyerte a 6. előfutamot | Fotó: vagta.hu

– A 4. középfutamban a kétszeres vágtagyőztes Nagy Arnolddal és a szintén vágtagyőztes Kun Ferenccel sorsoltak össze, de nekünk már más futamban sem lett volna esélyünk. Az ötödik helyen zártunk. Egyáltalán nem vagyok emiatt csalódott, hiszen a Nemzeti Vágta elsősorban a telivér lovak versenye, és a mezőny kilencven százalékát ezek a lovak tették ki.

A közös munkánk gyümölcse beért, hiszen az előfutamot megnyerve a középfutamig jutottunk el.

– A pályán más volt a hangulat a nézők nélkül, de a versenyünket nem befolyásolta.

– Nekem nagyszerű szurkolócsapatom volt az ajaki önkormányzat nevében, és tudtam, hogy a családtagjaim, a barátaim a tévé előtt drukkolnak nekem.

Bak Edina elmondta, hogy neki minden egyes verseny kiváló alkalom a tapasztalatszerzésre.

Én nagyon büszke vagyok Mágusra, imádtam minden vele töltött percet.

– Természetesen látogatni fogom, hisz ez egy örök barátság. Már most vannak konkrét tervek, annyit elárulhatok, hogy jövőre talán egy magasan telivérezett lóval készülhetünk majd. Ezúton is szeretném megköszönni Kovács János lótulajdonos és Ajak város bizalmát, támogatását.

Huszárszablya a győztesnek

Garai Roland a 8. előfutamban a második helyezett lett, az 5. középfutamban negyedikként futott be. Gór Anikó a 9. előfutamban a harmadikként zárt. Garai Richárd a kishuszárok 2. előfutamában ötödikként végzett.

Ördög Alen, Porva versenyzője (jobbra) vehette át a győztesnek járó 1848-as huszárszablyát | Fotó: MTI, Máthé Zoltán

A 13. Nemzeti Vágtát a pokolian erős mezőnyben Ördög Alen, Porva lovasa Ricardó nevű lován nyerte meg. Hajós, Temerin, Kézdialmás és Baja versenyzőjét győzte le a Millenniumi emlékmű körül kialakított pályán. A 2020 leggyorsabb lovasa címet elnyert porvai versenyző egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat, a Nemzeti Vágta vándordíját vehette át vasárnap az ünnepélyes díjátadón.

LTL


Más szín, modern köntös

– Abszolút elégedettek vagyunk. Azt láttuk, hogy ez a szakrális tér működésbe hozta az egészet, és gyakorlatilag közönség nélkül is működött – mondta Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. Szerinte az idei nemzetközi futam különösen érdekes volt, a mexikói lovas sokáig győzelemre állt, de kicsit hamar kezdett el ünnepelni, így végül a szlovén versenyző nyerte meg a futamot. Hozzátette: Közép-Európa legnagyobb amatőr lovasversenyévé nőtte ki magát az esemény, amelynek célja az volt, hogy kicsit más színben, modern köntösbe öltöztetve mutassa be a lovassportot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában