Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.11.11. 16:30

Sünik a kertben: kedvesek, hasznosak

Ne bántsuk az udvarunkon tanyázó sündisznókat, hiszen a rágcsálóproblémákat is megoldhatják.

Előnyös lehet, ha a kertünkben tanyázik néhány sün

Fotó: illusztráció: pixabay

Nem feltétlenül csak azokkal az állatokkal élünk együtt, amiket házi kedvencként hazavittünk magunkkal: aki kertes házban lakik, mindennap találkozhat a minket körülvevő élővilággal. Az őszi kerti munkák során még sűrűbben találkozhatunk például sünökkel, amiknek egy kis odafigyeléssel segíthetünk biztonságban maradni.

Kell egy búvóhely

– Nekünk is elég nagy kertünk van, ahol minden ősszel összehúzzuk egy kupacba a levágott ágakat és az avart: így egyrészt komposztálódik, másrészt nagyon sok állatnak búvóhelyet jelent a tél folyamán – mondta el lapunknak Somlai Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Szatmár-Beregi Csoportjának elnöke.

– A gyümölcsösökben nem szeretik ezt a módszert, mert bizonyos kórokozók és kártevők az ágakon is túlélhetnek, de egy otthoni díszkertben nyugodtan alkalmazhatjuk, legalábbis a sajátomban harminc év alatt még nem tapasztaltam ebből semmilyen problémát. Általában hatvan-hetven centiméter magas, másfél méter átmérőjű kupacokat készítünk, amikben békák, gőték és sünök is telelnek. Fűnyíráskor sem szedem össze a lenyírt gazt, hiszen azt a giliszták megeszik, azokat pedig a rigók és a sünök – mindenki jól jár!

Somlai Tibor szerint amikor a kertünkben sündisznókat találunk, az a legegyszerűbb és legjobb megoldás, ha békén hagyjuk őket. Ha azonban véletlenül olyan helyről kerülnek elő, ahova nem tudjuk őket visszatenni – például elbontunk, eltüzelünk egy farakást – akkor érdemes építeni nekik egy hasonlót, vagy esetleg egy olyan szervezethez fordulni, amely segíthet a kisállaton, akár egy menhelyhez vagy állatparkhoz, sérült állat esetén pedig állatorvoshoz.

Reszkessetek, egerek!

– A természetes élőhelyek nagy részét már meghódítottuk, tönkretettük, megváltoztattuk, ezért rengeteg állat kényszerül be a lakott területekre. Nagyon jól alkalmazkodnak, és ragyogóan hozzászoknak az új körülményekhez. Ha toleráljuk és nem zavarjuk, nem bántjuk ezeket az állatokat, hanem elfogadjuk a jelenlétüket, akkor kialakul egy kellemes kapcsolat az ember és a természet között – tette hozzá az MME helyi szervezetének elnöke.

– A sünök pedig kifejezetten hasznosak, nem érdemes kitenni a szűrüket. Nagyon kevesen tudják, hogy rovar­evő állat, nagyon jó ragadozó. Ahol jószágot tartanak és gondjaik vannak az egerekkel vagy a patkányokkal, ott jól jöhet, ha sünök is tanyáznak a környéken, hiszen az egyik legnagyobb irtójuk ezeknek a rágcsálóknak. Ugyanúgy a kígyókat is elkapják, így akik félnek a hüllőktől, szintén örülhetnek, ha sünre lelnek a kertben.

A sün mint háziállat?

Az interneten böngészve – vagy akár a környezetünkben is – már találkozhattunk a hobbiállatként tartott sünök esetével, azonban eszünkbe se jusson bevinni a házba és ketrecben tartani a kertünkben talált sündisznókat! Bármennyire aranyosak, nem szabad elfelejtenünk, hogy vadállatok és a természethez tartoznak, és aki kedvtelésből sünit tart, bizony nem a vadonból vitte haza. A kedvencként megvásárolható afrikai fehérhasú törpesünök nem azonosak az erdőkben és alkalmanként az udvarokon éldegélő állatokkal. Ha megtetszettek a hobbisünik, minden esetben egy kisállat-kereskedésben érdeklődjünk a tartásukról.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában