Fókuszban

2021.02.09. 07:00

A magyar miniszterelnök menye az ötvenezer-koronás bankjegyen

Nemes Margit arcképe 1923-ban két magyar bankjegyen is szerepelt.

Dr. Holmár Zoltán történész

Forrás: JAM repró

Százhúsz éve született Nemes Margit, az egykori magyar miniszterelnök, gróf Khuen-Héderváry Károlynak a menye, arcképe két magyar bankjegyen is szerepelt.

Nyaralás közben találtak rá

A trianoni Magyarországon az egyre emelkedő árak és a rettenetes drágaság miatt az államnak mindig nagyobb és nagyobb összegekről szóló bankjegyeket kellett kibocsátania. Az óriási összegekkel dolgozó pénzforgalom is nagyobb értéket képviselő fizetési eszközöket igényelt, már a pénzkezelés nehézségeinek kiküszöbölése szempontjából is. Kállay Tibor pénzügyminiszter 1923 áprilisában határozta el, hogy a pénzforgalom könnyebb lebonyolítása érdekében 50 ezer koronás bankjegyet hoz forgalomba, melynek elkészítésével Karlovszky Bertalan (1858–1938) festőművészt bízta meg.

A művész nem sokkal ezután el is készítette az 50 ezer koronás bankjegynek a rajzát, amely a szakértők véleménye szerint „rendkívül sikerült alkotás” lett.

Egy hónappal később a 8 Órai Ujság munkatársai megkeresték Karlovszkyt a városligeti fasorban lévő műtermében, s megkérték, mondjon el néhány információt az új bankjegyekről. A közismerten szerény és kitűnő művész azonban nem szerette a nagy nyilvánosságot, és hallani sem akart arról, hogy ő készítette volna az új bankjegyek rajzát. A művész felesége azonban közlékenyebb volt, és elmondta, hogy miután a férjét megbízta a pénzügyminiszter a bankjegy megrajzolásával, elindult a készülő papírpénzhez egy női modellt keresni. Először Cséry Sári teniszezőre gondolt, akinek előkelő szépségét a művész mindig méltányolta. Ezúttal azonban nem találta eléggé magyarosnak a kiválasztott arcot, s így tovább keresett és várt, míg végre akadt alkalmas modell egy fiatal úrilány, Nemes Margit személyében.

A modellre balatonföldvári nyaralása közben talált rá Karlovszky, és nagy művészi gonddal és hivatottsággal el is készítette róla a kívánt rajzot, így az új ötvenezer-koronásokra Nemes Margit arcképe került.

„Pompás, kifejezésteljes, magyaros arc. Kissé erős, haragos a kifejezése, a tekintete, ezért választotta a férjem. Azt mondta: ezt az arcot kell rárajzolnom a bankjegyekre, mert a vonásai ezt a keserű kérdést tükrözik: miért bántanak, mindig, bennünket?”

Két hét múlva jött a következő

Karlovszky a portrét nagyobb méretben készítette el, mint ahogy az a bankjegyre került volna. A technikai kivitel során azonban a vonalak túlzott finomságából sok elveszett, és amikor a próbanyomatokat kézhez kapta, nagyon elégedetlen volt. Javítani szeretett volna a rézbemetszett lemezeken, és mivel kitűnő rézmetszőként is ismert volt, az állam ezt lehetővé tette számára. Elkészítette a szükséges javításokat, így még a bankjegyrajz eredeti metszése is részben a saját munkája lett. Ezután a Karlovszky által kijavított lemezekkel megkezdték az új ötvenezer-koronások nyomtatását, amelyek 1923. július 16-án forgalomba is kerültek Magyarországon.

Fotó: JAM repró

Két héttel később – megegyező méretben, de más színű árnyalatban – a 100 000 koronás címletű ­bankjegyeket is forgalomba hozták, melyeket ugyanúgy a Karlovszky-féle Nemes Margit-arcképpel díszítették. A bankjegyek híressé tették a fiatal lányt, de nem sokkal később, 1925-ben megszületett az új aranyalapú pénznem, a pengőérték bevezetéséről szóló törvény. A koronabankjegyeket végül nem sokkal a pengőbankjegyek megjelenése után, 1927. június 30-án vonták ki a forgalomból.

A bankjegylány Nemes Ilona Margit Mária néven született 1901. február 6-án Temesváron, jómódú polgári családban. Ő maga és rokonsága a város legelőkelőbb köreihez tartozott. Édesapja Nemes István kultúrmérnök és műszaki tanácsos, édesanyját pedig Hetey Ilonának hívták. Nagybátyja dr. Telbisz Károly, Temesvár polgármestere volt. Nemes Margit az iskolák elvégzése után a Magyar Lovaregylet titkárnője lett, s itt ismerkedett meg későbbi férjével, a néhai miniszterelnök fiával, ifjabb gróf Khuen-Héderváry Károllyal (1888–1960). Később az Altruista Bankban volt titkárnő, majd a Népjóléti Minisztérium Rocke­feller-alapjának titkárnője és német–francia–angol fordítója lett. Ezután Párizsba ment és Jean Patou-nál tanult divattervezést, majd hazatérve Pestre, direktrisz, azaz üzletvezető lett egy azóta már megszűnt pesti divatszalonban. 1934. október 27-én Budapesten, a II. kerületben ment férjhez. Az elegáns pár lassanként a legkedvesebb vendége lett a pesti estéknek, színházak, éttermek, szórakozóhelyek versengtek jelenlétükért, ami márkát jelentett mindenütt. Sok külföldi utazás, számos premier, ragyogó lóversenynapok állandó résztvevői voltak, s közben Nemes Margit a Csalogány utca 23. szám alatt egy ódon budai palotát vásárolt, ahol a legfinomabb ízléssel berendezett szobákban a legelőkelőbb társaság fordult meg.

Sajnos 25 év házasság után, 1959. június 30-án elváltak egymástól. A gróf egy héttel később újra megnősült, s feleségül vette Lidelof Sarolta (1909–1989) bárónőt. Végül egyik házasságból sem született gyermeke, s 1960. június 1-jén elhunyt. Vele ellentétben Nemes Margit további sorsáról nem áll rendelkezésre információ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában