rákos megbetegedés

2021.02.04. 14:00

„Ha akkor rögtön elmentem volna orvoshoz, most ott tartanának a kezelésemmel, ahol egy fél év múlva fogunk...”

Még mindig a második leggyakoribb halálok a rákos megbetegedés.

JG, MML, SZA

A rák világnapját az UICC, azaz az Unió a Nemzetközi Rákellenőrzésért nemzetközi szervezet kezdeményezésére tartják minden év február 4-én. A világnap célja, hogy a figyelmet a meg előzés fontosságára, a betegséggel kapcsolatos ismeretek terjesztésére és a betegellátás javítására irányítsa. Világszerte 10 millió ember hal meg a különféle rákbetegségek következtében évente, holott a halálozások egyharmada megelőzhető lenne. A statisztikák szerint nemcsak Magyarországon és Európában, hanem mindenütt a világon a halálozási okok között a második helyen szerepel a rák, csupán a szív- és érrendszeri betegségek előzik meg – tudtuk meg dr. Erfán József onkológustól, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház osztályvezető főorvosától, aki kiemelte a szűrések fontosságát, hiszen nem mindegy, hogy milyen stádiumban ismerjük fel a betegséget: a kezdeti állapotban könnyebb gyógyítani. Ugyanezt erősítette meg Bajkó Barbi, akinél két éve diagnosztizáltak mellrákot.

A mellrák elleni sétával a szűrések fontosságára hívják fel a figyelmet
Fotó: Sipeki Péter

Modern korunk egyik leg­gyakoribb egészségügyi problémái közé tartoznak a daganatos betegségek. Az első rákellenes világkongresszust 2000-ben tartották Párizsban, ahol a résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, ami világméretű összefogásra szólított fel a halálos kór ellen. A kongresszus ezt a napot rákellenes világnapnak nyilvánította.

Második helyen

A világnap alkalmából arról kérdeztük meg dr. Erfán József onkológust, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház osztályvezető főorvosát, napjainkban mennyire számít népbetegségnek a daganatos megbetegedés.

– Csak meg kell nézni a statisztikákat, s láthatjuk, hogy nemcsak Magyarországon és Európában, hanem mindenütt a világon a halálozási okok között a második helyen szerepel a rák, csupán a szív- és érrendszeri betegségek előzik meg. Bár a statisztikák nagyon sokat javultak, de még mindig ott van a vezető halálozási okok között – magyarázta a szakember. – A kór kialakulásában szerepet játszhatnak genetikai okok, valamint a környezeti ártalmak is, gondolok a dohányzásra, az étkezési szokásokra, az elhízásra. Kevesen tudják, de a cukorbetegség is összefüggésben áll a daganatos betegséggel.

– Míg 2000-ben százezer lakosra vetítve 400 volt a halálesetek száma, most ez 300, de ez még mindig sok. A csökkenés köszönhető az új gyógyszereknek, a modern diagnosztikának, a szűréseknek. A szűrések fontosságát kiemelném, hiszen nem mindegy, hogy milyen stádiumban ismerjük fel a betegséget: a kezdeti állapotban könnyebb gyógyítani – folytatta dr. Erfán József. – Akiknek a családjában már fordultak elő hasonló betegségek, azokat fokozottan kell figyelni. Azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy ne féljen. Ma már a daganatnak nagyon sok fajtája a korai stádiumban felismerve szinte teljesen gyógyítható, csak el kell menni a szűrésekre, és ne csak várjunk, mehetünk is! A lehetőségek megvannak, éljünk is velük!

Fontosak a szűrések

Bajkó Barbiról többször írtunk már lapunkban: 2019-ben rosszindulatú daganatot találtak a fiatal nyíregyházi lány egyik mellében, amit a nagysága miatt akkor nem lehetett műteni. Az első kezelés előtt elkezdett blogot írni, a Dióval az élet pedig népszerű lett: az őszinte, élet­igenlő bejegyzések megmutatták, hogyan gondolkodik a betegségéről, hogy viseli a kemoterápiát. Az élete nagy álmairól az állapota ellenére sem mondott le: tavaly nyáron, két kemoterápiás kezelés között, a műtét előtt mondta ki a boldogító igent párjának, Gergőnek. Utána megműtötték, elkezdődtek a sugárkezelések, és most azt mondja, jól van. A szűrések fontosságára nemcsak ma, a rákellenes világnapon szeretné felhívni a figyelmet, a blogbejegyzéseiben is sokszor ír ennek jelentőségéről.

– Egy horvátországi nyaraláson éreztem először a mellemben egy csomót, de utána megfeledkeztem róla, és négy hónappal később fordultam szakemberhez. Szerencsére még időben voltunk, de ha akkor rögtön elmentem volna orvoshoz, most ott tartanának a kezelésemmel, ahol egy fél év múlva fogunk. Azóta nagyon figyelek arra, hogy rendszeresen járjak szűrővizsgálatokra. Pontosan tudom, hogy a betegségeknél az idő az egyik legfontosabb tényező, így ma már egyetlen vizsgálatot sem halogatok és mindennek azonnal utánajárok. A blogomban is erre hívom fel a figyelmet, és nagyon örülök annak, hogy sokan hozzászólnak, s mesélik el a saját történetüket – mondja Barbi.

Figyelnek a betegekre

A Nyíregyházi Napforduló Szolgálat fokozott figyelmet fordít a rákbetegekre.

– Sajnos a pandémiás időszak a Rákbetegek Országos Szervezetének munkáját is megnehezíti – tudtuk meg Kocsis Lászlótól, a szolgálat vezetőjétől. – A Béres Alapítvánnyal a régi jó kapcsolat továbbra is fennáll. Az alapítványtól országos szervezetünk 5000 darab Béres Cseppet kapott adományként, amelyből 240-et eljuttattunk a megyei kórház onkológiai osztályának a segítő kiadványainkkal együtt. Jelenleg elsősorban telefonon tartjuk a kapcsolatot a betegekkel, és amennyiben lehetőségünk nyílik, fogunk közös összejöveteleket, kirándulásokat tartani, valamint olyan elő­adásokat szervezünk majd, amelyek felhívják a figyelmet a szűrésekre – mondja Barbi, aki aki dolgos év elé néz: márciusban kezdenek építkezni, az egyik legdédelgetettebb álma pedig az, hogy jövő év elején elutazhassanak a férjével valahová, hogy bepótolhassák a tavaly elmaradt nászútjukat.

JG, MML, SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában