Kösze

2021.04.17. 17:33

Segítenek megkönnyíteni a középiskolások döntését

Az egyesület önkéntesei támogatják a továbbtanulás előtt álló fiatalokat.

CsA

Forrás: AZ EGYESÜLET ARCHÍVUMA

Ember legyen a talpán, aki már kamaszkorában pontosan tudja, milyen irányban akar majd elindulni a „nagybetűs élet” küszöbén, manapság pedig különösen sok fejfájást okozhat a fiataloknak a pályaválasztás és továbbtanulás kérdése. Bár lehetőségből nincs hiány, a középiskolás korosztály gyakran mégis híján van annak az ön- és világismeretnek, ami hozzásegíthetné a megfelelő hivatás kiválasztásához. A Középiskolások Szabadegyeteme Egyesület (Kösze) éppen ebben próbál segítséget nyújtani az érettségi előtt állóknak, s teszi ezt több mint egy évtizedes szervezői tapasztalattal.

Szakmai beszélgetések

– Lelkes egyetemistákból álló csapatunk missziója, hogy a programjainkkal betekintést nyújtsunk a hazai felsőoktatás kínálatában fellelhető legkülönfélébb tudományterületekbe. A szervezők soraiban megannyi diszciplína képviselteti magát: orvostanhallgatótól kezdve a pszichológus-, mérnök-, informatika-, közgazdász- és jogászhallgatón át egészen a leendő szociológus és gyógyszerészig közel harminc önkéntes segíti az egyesület munkáját. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a programjainkon részt vevő középiskolások jobban megismerjék önmagukat és azokat a kihívásokat, melyekkel az egyetemi évek alatt szembesülhetnek, így még nagyobb magabiztossággal köteleződhetnek el a saját útjuk mellett – adott ízelítőt a Kösze ars poeticájából a szervezőcsapat tagja, a nagykállói Nagy Fruzsina Dzsenifer. Az ELTE nemzetközi tanulmányok szakának elsőéves hallgatója megjegyezte: abban bíznak, hogy a vírushelyzet enyhülésével az idén is megrendezhetik hagyományos, feledhetetlen közösségi élményekkel kecsegtető nyári programjaikat, melyekre a vakáció közeledtével már jelentkezhetnek a diákok.

– A július 19–25. közötti hétre meghirdetett Középiskolások Szabadegyetemére azokat a 9–11. évfolyamos fiatalokat várjuk, akik szívesen belesnének az egyetemi szakok nevei mögött rejlő valóságba azokon a szakmai beszélgetéseken keresztül, melyeket az adott területeket képviselő egyetemisták tartanak. Természetesen a szórakozásnak is hangsúlyos szerep jut: a diákok olyan sport- és közösségi programokba kapcsolódhatnak be, mint a kviddics, az éjszakai túra és a konspirációs játék – sorolta Fruzsi, s hozzátette: jelentkezni június 22-éig lehet az egyesület Facebook-, illetve weboldalán elérhető dokumentum kitöltésével.

Egyéni mentorálás

– Azokról sem feledkeztünk meg, akik érettségi előtt állnak, és már be is adták jelentkezésüket a nekik tetsző intézménybe, kihagytak egy évet a középiskola után, vagy az elkezdett egyetemi tanulmányaik alatt elbizonytalanodtak és váltani szeretnének. Nekik augusztus 13–17. között a Szabadegyetem Plusz táborunkat ajánljuk, ahol már az egyéni mentorálásra, az egyetemi évek alatti és utáni lehetőségekre – például a szakkollégiumokra, ösztöndíjakra, gyakorlat- és munkalehetőségekre –, valamint adminisztrációs és időmenedzselési kihívások megismerésére fókuszálunk. Akik csatlakoznának hozzánk, azok a már említett felületeken július 22-éig megtehetik.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában