Újfehértó

2021.06.18. 16:30

Kosborban úszott a rét

Ezerszám virágzott a kosbor Újfehértó határában.

TG

Jónás Sándor és a mocsári kosbor | Fotó: Jónás Sándor archívuma

A természet- és a növénykedvelő emberek zarándokhelyévé vált az elmúlt napokban a 4-es számú főút újfehértói szakasza. Az út 254-es kilométerkövénél, az út mindkét oldalán sohasem látott mennyiségben, derékig érő pompás és a kisebb termetű mocsári kosborok virágoztak.

Felülmúlta az eddigieket

– Évekkel ezelőtt bejártam már ezt a rétet, akkor is nagyon sok virágzó példánnyal találkoztam, de a mostani látvány minden eddig látottat felülmúlt. Jártam már több trópusi országban, de ennyi vadon élő, virágzó orchideafajtával sehol sem találkoztam – mondta lapunknak a nagykállói Jónás Sándor, aki otthonában rengeteg fajta orchideát nevelget.

Szerinte sokan ezen növénycsalád hallatán meleghez szokott, Egyenlítő-közeli, különleges szépségű virágcsodákra gondolnak, az orchideák azonban nem csak a trópusokon élnek.

Jónás Sándor és a mocsári kosbor | Fotó: Jónás Sándor archívuma

– Közel háromezer fajuk a sarkok kivételével, mindenhol megtalálható Földünkön. Magyarországon is körülbelül 70 fajuk ismert, melyből kettőt az elmúlt időszakban Újfehértó mellett láthattunk. A hazánkban elterjedtebb a mocsári kosbor, melyből a Tiszántúlon kevesebb található. Mint a neve is mutatja, nedves, mocsaras élőhelyhez szokott, de ahol megtelepszik, ott sok van belőle.

– Virágai rendszerint vöröses lilák, de nemritkán előfordulnak a rózsaszínű és az igen ritka fehér változatai is. A pompás kosbor, ami feltűnőbb, magasabb az előbb említett fajnál, nagyon látványos és dekoratív növény. Bíborvörös, hosszú fürtjeit már a főútról láthattuk – mondta Jónás Sándor. Hozzátette, a pompás kosbor a mocsári kosbornál jóval ritkább, hazánkban „szeszélyes” megjelenésű faj, a Nyírségre és az Észak-Alföldre a legjellemzőbb, bár már ezeken a tájakon is visszaszorulóban van.

Az orchideák nálunk is védett, illetve szigorúan védett növények. Ne szakítsuk le a virágaikat, ne próbáljuk kertünkbe átültetni, mert azzal a biztos pusztulásra ítéltetjük őket! Kosborféléink szépsége természetes élőhelyeiken bontakozik ki igazán

– hívta fel a figyelmet a nagykállói kertbarát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában