Nyíregyháza

2021.09.11. 09:45

Hungarikumok férfias viadala

A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke: hazajött Nyíregyházára az ország legnagyobb pálinkaversenye.

GB

A szabolcsi megyeszékhely, ott is a Korona Hotel adott otthont ezen a héten, az idei – immár a nyolcadik – Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenynek (OPV), amelyre több mint 300-féle pálinkával neveztek a kereskedelmi főzdék.

A megmérettetés lebonyolítására kijelölt köztestület, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) az idén is megrendezi a kereskedelmi pálinkafőzdék legrangosabb, legnívósabb hazai viadalának számító OPV-t.

Az egyik legfőbb hungarikumunk férfias viadalát követően megválasztják 2021 legjobb pálinkáját és a legeredményesebb főzdéjét is. Ám a végeredmény egészen a Magyarország Pálinkája ünnepségig titokban marad, a rangos eseményt a szokásokhoz híven a Parlamentben rendezi meg októberben a PNT.

A verseny háromnapos pálinkabírálati szakaszában háttér-információk reményében kértük beszélgetésre a PNT elnökét, Mihályi Lászlót.

– Az idei verseny megkésett a Covid-járvány miatt. Az eddigi hetet ugyanis májusban rendeztük, amikor a főzdék is túl vannak már az őszi szüretet követő munka dandárján. Tudjuk, ilyenkor már kevesebb az idő s a kedv a megmérettetésre. Ennek is tudható be, hogy az idén a benevezett minta is kevesebb lett a vártnál.

Nagyvonalú segítség

– Ám a pandémia mindenre kiterjedő ártalmait figyelembe véve velünk együtt örvend a pálinkaszakma, hogy itt Nyíregyházán, a város nagyvonalú és hathatós – ugyanakkor az általunk utolsó fillérig itt elköltött – támogatása segítségével mégis csak sor kerülhetett a 2021-es OPV-re.

– A színvonalas lebonyolításhoz megkapott feltételekkel meg vagyunk elégedve. Úgy is fogalmazhatok, hogy hazajött Nyíregyházára az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny, hiszen annak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének a székhelyén rendezhettük meg, amelyik az Európai Unióban is eredetvédettséget élvező kilenc hazai pálinkából háromnak is értékes termőhelye.

– A verseny megrendezése nem kis költséggel jár. A nevezett tételeknek több rostán kell átmenniük, első lépésként például a termékeket analitikai vizsgálatnak veti alá a Nébih. Csupán ez mintegy tízmillió forintjába kerül a PNT-nek, de ezt a tételenként több tízezer forintot úgymond ajándékba kapják a versenyzők, akiknek csak a mintánkénti hatezer forintos nevezési díjat kell befizetniük. Ráadásul, ha valamelyik versenymintában netán káros vegyületszintet mérnek, büntetést nem, csupán figyelmeztetést kap érte a főzde (ellentétben azzal, amikor az élelmiszerbolt polcáról veszi le a hatóság).

Kiadvány is készül

– Ezután következik az érzékszervi minősítés, ahol a pálinkákat több mint 20 bíráló kóstolja meg és értékeli több napon keresztül. Az eredmények összesítéséből derül ki, hogy melyik az ország idei legjobb pálinkája, melyik a legeredményesebb pálinkafőzde, és ki a legjobb 10 ezer palack feletti tétel készítője. Az eredményeket pedig ezúttal is egy igényes kiadványban tesszük közzé a parlamenti ünnepségig – tette hozzá a PNT elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában