jegyzet

2021.11.12. 07:50

Tudják, teszik

A vészharang erősen kong felettünk.

Jernei Gábor

A klímaváltozás már nem utópia, egyre erősebben a részesévé válunk, és a kérdés egyre inkább az, hogy tudja az emberiség ennek a hatásait a lehető legkisebb rossz forgatókönyvével átvészelni. Ahogy arra a szakértők már ráirányították a figyelmet, nem a Föld nevű bolygó van veszélyben, hanem az azt benépesítő és szisztematikusan romboló emberiség. Naprendszerünk egyetlen élhető golyóbisa nélkülünk kiválóan el fog még létezni évezredekig, ezért nekünk nem mindegy, mennyire tudjuk még élhetővé tenni.

Ehhez pedig más szemléletmód kell. Könyezettudatossá felnőtt korban is lehet válni, és lassan illene is egyre többünknek, de gyerekkorban ez még könnyebb. A fogékony agyakba beivódó információk természetesen váltják ki azokat a reakciókat, amelyek az egész emberiség továbbélését szolgálják. Ezt tudja és teszi egy kis falu, Penészlek iskolájának kicsi közössége, ahol egyre többen szeretnének a Zöld Kommandó tagjai lenni. Ahol kiváltság, ha valaki felhúzhatja a kommandó egyenpólóját és figyelmeztetheti a társait arra, takarékoskodjanak a vízzel, az árammal, ne szemeteljenek, együtt tegyék szebb hellyé a világot. Felnőttként alighanem mindez már automatizmus lesz a számukra, és ez jó jel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában