Nyíregyháza

2022.08.18. 14:15

Extracukik a Nyíregyházi Állatpark kis pumái - túl vannak az első orvosi vizsgálatukon (videó)

Hamarosan húst is ehetnek.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Csak egy rövid időre szakították el anyjuktól a két kis pumát: a csütörtöki általános orvosi vizsgálaton megmérték a cicusok testtömegét, megkapták a szükséges oltásaikat és egyedi azonosítóval látták el őket. A megilletődött kölykök egy hónaposak, így a szakemberek elérkezettnek látták az időt, hogy közelebbről is szemügyre vegyék a két apróságot.

Jól alkalmazkodnak

– A kicsikről szépen gondoskodik az anyjuk – árulta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezető–szóvivője.

– A puma magányos életmódú állat, az utódgondozás csak a nőstény feladata, így az apa egy elkülönített kifutóban van. Az egyre aktívabb – jelenleg pettyezett bundájú – kölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de három hónaposan elkezdhetnek majd húst is enni. A tenyészpár 2019 óta az állatpark lakója, a hároméves nősténynek és a tizenkét esztendős hímnek ez az első szaporulata – részletezte a szakember, s hozzátette: az anyaállat kilencven nap vemhesség után hozta világra a kicsinyeit. Az ezüst oroszlánnak is nevezett állat rendkívül jól ugró és kitűnő rövidtávfutó. Egykor egész Észak-Közép és Dél-Amerikában elterjedt faj volt, alkalmazkodó képessége igen jó.

Videó forrása: Nyíregyházi Állatpark

– Hegyvidéki területeken, tűlevelű erdőkben, mocsarakban, sík területeken és trópusi erdőkben is előfordult, egyedszáma azonban manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése, valamint a vadászat jelenti a puma számára. Nem válogatós, tulajdonképpen az egértől a jávorszarvasig mindenre vadászik, de táplálékát 75 százalékát szarvasok és őzek adják. Erős állat, testsúlyánál hétszer nehezebb zsákmányt is képes elejteni és elhurcolni – fejtette ki Révészné Petró Zsuzsa, aki még egy érdekességgel szolgált.

– Meglepő, hogy tekintélyes mérete ellenére – körülbelül 120 kilogrammos – a puma rendszertanilag nem a nagy-,
hanem a kismacskákhoz, vagyis a macskaformákhoz tartozik.

Szépen fejlődnek

De vissza az első vizsgálathoz: Biácsi Alexandra vezető állatorvos elmondta, hogy a kicsik megfelelően fejlődnek. Körülbelül négyszáz grammal születtek, kéthetesen 1,4 kilogramm volt a súlyuk, most pedig 2340 és 2380 grammot nyomnak.

Az ikrek megadóan tűrték a tortúrát, akkor sem tiltakoztak, amikor a doktornő – asszisztense segítségével – azt igyekezett kideríteni, milyen ivarúak. Mint megtudtuk: két kis hímmel gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark. 

 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában