Nyíregyháza

2023.04.06. 12:59

Hímes tojások a hóban

A gyerekek a meleg szobában a húsvétra készülődtek, míg odakint kedvükre hógolyózhattak.

Fotó: Sipeki Péter

Ilyen még nem volt! Szakadó hóesésben festettek tojást és készítettek húsvéti dekorációkat a szociális ápolók, gondozók és egészségügyi dolgozók gyermekeikkel, unokáikkal az Élet Forrása Egyesület csütörtöki Nyuszi Party-ján.

– Egy feledhetetlen napot akartunk szervezni a gyerekeknek, amiről részben az időjárás is gondoskodott, hiszen míg bent a húsvétra hangolódtunk, az odakint hatalmas pelyhekben hulló hó a karácsonyt idézte. Mindkét ünnep, a szereteté és a feltámadásé is fontos számunkra, mindkettőnek megvannak a maga hagyományai, melyeket élménnyé formálva adhatunk át a kicsiknek – mondta el lapunknak Kiss Hedvig. Az egyesület elnöke hozzátette: hiszi és vallja, hogy fontos a szakmai közösségek megerősítése, a közös, generációkon átívelő programok szervezése.

Locsolóvers, nyuszilány

– Ezeken a rendezvényeken az aktív szociális és egészségügyi dolgozók mellett szívesen vesznek részt az egykori, ma már nyugdíjas kollégák, akik kedves ismerősök, barátok között tölthetnek értékes időt az unokáikkal. A gyerekek pedig szerető, biztonságos közegben elevenítik fel a hagyományokat, ebben az esetben a húsvéti népszokásokat, a tojásfestés, a készülődés izgalmát. Szerveztünk nekik egy kis tojásvadászatot, festhettek, színezhettek, díszeket készítettek, de díjaztunk a legcukibb nyuszilányt és a legszebb locsolóverset mondó legényt is – sorolta Hédi, akinek édesanyja ünnepi finomságokkal várta a gyerekeket, szülőket, nagyszülőket. Utóbbiak táborát erősítette Román Demeterné, a megyei nyugdíjas szervezetek szövetségének elnöke, aki február elsején kerek évfordulót ünnepelt: 1973-ban – azaz fél évszázada! – ezen a napon kezdett a szociális ellátórendszerben dolgozni, s jó ideje oktatóként adja át tudását és tapasztalatát a hivatás iránt érdeklődő hallgatóknak.

– Kellenek ugyan a szakmai sikerek, a legnagyobb öröm azonban mégiscsak az, ha együtt van a család. A húsvéti rendezvényre elsősorban nagymamaként érkeztem az unokáimmal. Nálunk még élnek a húsvéti hagyományok, a gyerekek otthon tojást festenek, a lányok várják a vendégeket, a fiúk pedig útra kelnek, hogy meglocsolják a család és a barátok nőtagjait – árulta el Magdika, aki rendszeresen részt vesz az Élet Forrása Egyesület közösségépítő rendezvényein.

– Szeretem a húsvétot, mert ilyenkor azokkal a rokonokkal is találkozhatunk, akikkel év közben ritkán van lehetőségünk összejönni, beszélgetni egy jót, hiszen egyfolytában rohanunk, dolgozunk. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában