Helyi gazdaság

2010.09.24. 13:54

Ismertette a gazdasági tárca államtitkára az új otthonteremtési program alapjait

<p>A gazdaság fellendülésével összhangban, a többi között az öngondoskodás, a gyermekvállalási kedv, az előtakarékosság és az energiahatékonyság ösztönzésével, valamint adókedvezmények, új támogatások és pályázati lehetőségek bevezetésével tervez új otthonteremtési programot a kormány.</p>

Az Új Otthonteremtési Program szervesen kapcsolódik az Új Széchenyi Tervhez, anyagi hátterének jelentős részét pedig uniós forrásokból, illetve az ország széndioxid-kvótájának értékesítéséből fedeznék.

Magyarországon jelenleg 4,3 millió lakás van, tehát lakáshiányról nem beszélhetünk. Félmillió otthon viszont nem felel meg még a legalapvetőbb elvárásoknak, feltételeknek sem, így a minőségi lakáshiány már sokkal inkább jellemző az országra - mondta Bencsik János. Az államtitkár szerint hosszú távon mindenképpen ösztönözni kell a bérlakások építését is, hiszen a 36 százalékos uniós átlaghoz képest Magyarországon 4-5 százalék az önkormányzati bérlakások aránya.

150-200 ezer új munkahely

Az új otthonteremtési stratégia fontos eleme lesz az új, minőségi lakások építése, a korszerűtlen köz- és lakóépületek felújítása, illetve a bérlakás-állomány növelése. Ez a tervek szerint a következő öt évben legalább 150-200 ezer új munkahelyet generálhat. Mindez viszont csak akkor képzelhető el, ha a gazdaság talpra áll, és kialakul az országon belüli mozgástér, illetve fizetőképes kereslet. A program kivitelezéséhez elengedhetetlen, hogy az ország tartani tudja a kitűzött költségvetési hiánycélt - tette hozzá Bencsik János.

Az államtitkár szerint komoly átalakítások szükségesek annak érdekében, hogy az uniós és az állami támogatásokat átláthatóan és követhetően osszák szét. Ezen felül az építőiparban is megjelent szervezett bűnözést is vissza kell szorítani. Fontos lépés lesz továbbá, hogy a fővárosra és a nagyvárosokra koncentrált támogatásokat és pályázatokat megnyissák a vidék felé is, hiszen a szakemberek szerint a vidéki családi házak többsége energetikai szempontból még a panelházaknál is sokkal rosszabb állapotban van.

5-5 ezerrel több lakás évente

A program tervezett elemei szerint cél, hogy évente 5-5 ezerrel több jó minőségű, új lakás épüljön. Az első évben legalább százezer, később 150-200 ezer ingatlan felújítása történjen meg éves szinten az újra elinduló panelprogramnak, illetve a köz- és lakóépület-korszerűsítési programnak köszönhetően. Szintén cél, hogy két év alatt beinduljon egy nagyszabású bérlakás-építési program.

Bencsik János úgy fogalmazott: ahhoz, hogy ezeket el tudja érni az ország, szükség van az adórendszer átalakítására, új adókedvezmények bevezetésére, a gyermekvállalási kedv, az előtakarékosság és az öngondoskodás ösztönzésére, ami együtt jár a belső piac és ezáltal a gazdaság erősödésével is. Hosszú távon mindenképpen a legfontosabb cél a tervezhetőség és a fenntarthatóság - tette hozzá.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában