Helyi gazdaság

2010.10.28. 15:25

Nézőpont Intézet: a többség támogatja a válságadókat

<p>A megkérdezettek 86 százaléka szerint a kormány megállta a helyét a vörösiszap-katasztrófa kezelése kapcsán - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz megbízásából készült felméréséből.</p>

Tíz megkérdezettből majdnem kilencen értettek egyet azzal, hogy emberi mulasztás okozta a gátszakadást. A válaszadók 87 százaléka gondolja úgy, hogy veszélyhelyzetben a kormánynak joga volt és máskor is joga lenne beavatkozni egy cég irányításába és tulajdonviszonyaiba.

A telekommunikációs és energiaszektort, illetve a kereskedelmi láncokat érintő átmeneti adók bevezetéséről a megkérdezettek 96 százaléka hallott, közülük tízből heten támogatják. A válságadók bevezetésével a Fidesz-tábor 77, a Jobbik-szimpatizánsok 75, a szocialista tábor 57, míg az LMP híveinek 54 százaléka ért egyet.

Az MSZP kétszer annyit kapna most, mint a Jobbik

Az adóreformmal kapcsolatban a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából kiderül, hogy az egykulcsos adóról az emberek 91 százaléka hallott és 65 százaléka támogatja. A Fidesz-szimpatizánsok 77 százaléka, az LMP- és a Jobbik-tábor többsége is támogatja az egykulcsos adót, a szocialista szavazók 44 százaléka ért egyet a kormány adóterveivel.

A Nézőpont Intézet ezentúl havonta méri a tíz legismertebb politikus vezetői alkalmasságát is. A kutatás szerint Orbán Viktor a legalkalmasabb állami vezetőnek, őt Navracsics Tibor és Matolcsy György követi, a legalkalmatlanabbnak pedig Gyurcsány Ferenc bizonyult a felmérés szerint.

Ha most vasárnap lennének a választások, akkor a potenciális szavazók 60 százaléka voksolna a Fidesz-KDNP-re. A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP kétszer annyi szavazót tudhat maga mögött, mint a Jobbik (12 százalék) és tizenkétszer annyit, mint a Lehet Más a Politika (2 százalék). A Nézőpont Intézet országos reprezentatív mérése 2010. október 18-a és 21-e között készült, ezer fő megkérdezésével.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában