Helyi gazdaság

2011.09.30. 07:50

Az MNB ma közli a folyó fizetési mérleg adatait

Budapest (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank ma közli a folyó fizetési mérleg 2. negyedévi előzetes  számait, és a korábbi negyedéves folyó mérlegadatok revízióját.

Budapest (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank ma közli a folyó fizetési mérleg 2. negyedévi előzetes  számait, és a korábbi negyedéves folyó mérlegadatok revízióját.A mostani közléssel párhuzamosan több évre visszamenőleg változnak a folyó fizetési mérleg statisztikák, mert a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) - a globalizáció hatásaként - változtat a nemzeti számlák elszámolási rendszerén.

Két fő területet érintenek a változások a KSH közelmúltban kiadott  közleménye szerint: egyrészt a korábbi külkereskedelmi adatokat, másrészt az idegenforgalmi import adatokat korrigálja a KSH.

A külkereskedelmi adatok korrekciója azért indokolt a KSH szerint, mert Magyarországon a külkereskedelmi egyenleg 2004 óta tapasztalható javulásában jelentős szerepet játszottak a multinacionális vállalatok fizikai jelenlét nélküli magyar adószámon végzett speciális kereskedelmi egységei (az úgynevezett "áfa regisztrációk").

A KSH közlése szerint a nemzeti számlákban és a fizetési mérlegben a nem-rezidensnek (azaz külföldinek) tekintett áfa-regisztrációk belföldi partnereikkel közvetlenül nem megfigyelt ügyletein a nem-rezidenseknél árrés keletkezik. Az ezzel kapcsolatos korrekciót 2008. szeptember óta aggregát szinten végezte a KSH, amit most egyes nagyobb piaci szereplőkre vonatkozóan egyedi szinten pontosított 2007-ig visszamenőleg. A fejlesztés módosítja a nemzeti számlák külkereskedelmi egyenlegét és a fizetési mérleg külkereskedelmi adatait, ez a GDP szintjére közvetve is kihat.

Az idegenforgalmi import adatok korrekciója pedig azért vált szükségessé, mert a munkavégzési céllal, életvitelszerűen külföldön élő magyarok (külföldön rezidensek) utazásai és a külföldön keletkezett jövedelmükből történt fogyasztásuk kikerültek a turizmus adataiból 2005-ig visszamenőleg. A korrekciónak csak a GDP szerkezetére van hatása.

Az MNB ez év június 30-i közlése szerint - a régi módszertan alapján - a folyó fizetési mérleg többlete a szezonálisan kiigazított adatok alapján az idei év első negyedévében 802 millió euró lett, szezonálisan igazítva az export és az import szintje, továbbá az áruforgalmi egyenleg értéke (1,625 milliárd euró) is meghaladta az előző negyedévi értékeket.

A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 2011 első negyedévében 1,272 milliárd euró (345 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 4,6 százaléka, 317 milliárd forint. 

Az ország 2009 második negyedéve mutat fizetési képességet a külfölddel szemben, addig minden negyedévben külföldi finanszírozási igénye támadt. Az azóta eltelt hét negyedévben regisztrált többlet az év első negyedében az egy évvel korábban elért 1.056 milliárdos eddigi  rekordszintet döntötte meg. 

A folyó fizetési mérleg 787 millió  eurós kiigazítatlan többlete szintén az eddig regisztrált legmagasabb összeg és a tavalyi második  negyedévi 622 millió eurós eddigi rekordot adta át a múltnak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában