Helyi gazdaság

2016.05.03. 19:48

Londoni elemzők: lanyha aktivitásra utalnak a globális gyáripari mérőszámok

London - Londoni pénzügyi elemzők szerint meglehetősen lanyha globális gyáripari aktivitásra utalnak a múlt havi mérőszámok.

London - Londoni pénzügyi elemzők szerint meglehetősen lanyha globális gyáripari aktivitásra utalnak a múlt havi mérőszámok.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozóipari szektorainak aktivitási adataiból képzett saját, összesített beszerzésimenedzser-indexét (BMI), amelyet kivetít a világgazdaság egészére. Áprilisról szóló, kedd este ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított globális gyáripari kibocsátási mutató a múlt hónapban meredeken, 0,9 ponttal 50,4-re - február óta a legalacsonyabb szintre - csökkent.

Ráadásul az exportrendelések állományának változását jelző fontos részindex a növekedés és a visszaesés mezsgyéjét jelentő 50-es küszöbérték alatt jár: ez a globális mutató a múlt hónapban 49,2 volt.

A ház elemzői kiemelik azt is, hogy Kína átfogó feldolgozóipari BMI-mutatója szintén az 50-es érték alá került: fél ponttal 49,9-re süllyedt.

A JP Morgan elemzése szerint az áprilisi globális aktivitási mutató gyengülése mindazonáltal széles bázisú volt: a fejlett ipari térségben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az euróövezet és Japán, a feltörekvő piaci csoportban Kína mellett Brazília, Mexikó, Oroszország, Törökország, Lengyelország és India indexei egyaránt romlottak a múlt hónapban.

Más nagy londoni házak kimutatása szerint ugyanakkor az európai feltörekvő térségen belül a közép-európai EU-gazdaságok gyáripara változatlanul jól teljesít.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra külön kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 49,4 volt a márciusi 50,2 után, vagyis a térség egészére számolva visszaesést jelez, tavaly augusztus óta először, és a 2009-es recesszió óta is csak harmadszor.

A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a múlt hónapban az orosz és a török gyáripar gyengesége süllyesztette 50 alá a térségi indexet, a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozószektora továbbra is "egészséges ütemben" növekszik.

Magyarország, Csehország és Lengyelország áprilisi gyáripari BMI-mutatói változatlanul az 50-es küszöb felett járnak, és a Capital Economics számításai szerint a legutóbbi értékek 5 százaléktól épphogy elmaradó éves összevetésű átlagos feldolgozóipari teljesítménynövekedést vetítenek előre e három gazdaságban. A ház elemzői szerint ez ugyan valamivel gyengébb az első negyedév teljesítményénél, de "semmiképpen sem katasztrófa".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában